Microsoftov projekt Natick gre v drugo fazo

Dare Hriberšek

8. jun 2018 ob 10:21:34

Gre za potopljiv podatkovni center, ki hlajenje svoje strojne opreme izvaja tako, da je potopljen na dno oceana. Pri Microsoftu preizkušajo praktičnost in ekonomičnost takih naprav, ki bi jih v prihodnosti lahko namestili v obalna morja. Polovica človeštva namreč živi v bližini obal in na ta način bi jim zagotovili kakovosten dostop do spleta, z nizkimi zakasnitvami.

Prva faza preizkusa je pred tremi leti potekala ob obali Kalifornije, kjer so v plitve priobalne vode potopili majhen prototip. Lokacija druge faze pa so Orkneyski otoki ob obali Škotske, s hladnimi in divjimi vodami, kamor so tokrat potopili kakih 12 metrov dolg valj, v katerem tiči docela resen podatkovni center, z 864 strežniki v ducat strežniških omaricah, ki lahko gosti 27,6 petabajtov podatkov. Voda za hlajenje se pri tem ne črpa v notranjost centra, pač pa zadostuje že sam hlad tamkajšnjih globin. Center poganja energija iz lokalnega elektro sistema, ki je večinoma obnovljiva, saj jo zagotavljajo veter, plima in sonce.

Podatkovni center naj bi pod vodo brez vzdrževanja ostal pet let, v tem času bo njegovo delovanje in morebitne izpade nadzirala umetna inteligenca. V dobi zaresnega delovanja, bi lahko take naprave po potrebi postavili kjerkoli v v približno treh mesecih, v globinah pa bi lahko ostale potopljene tudi do dvajset let.