Bloombergova zgodba o kitajskih čipih čedalje manj verjetna

Matej Huš

20. okt 2018 ob 02:08:20

Zgodba s skrivnimi čipi, ki naj bi jih Kitajci med izdelavo matičnih plošč podjetja Super Micro podtaknili nanje in s tem prisluškovali strežnikom več ameriških podjetij, se v dveh tednih še vedno ni razpletla. Nabirajo se le demantiji. Potem ko je Bloomberg minuli teden ponovil, da vztrajajo pri trditvah, noben drug medij ni uspel neodvisno preveriti navedb, nenavadno odločno in prepričljivo pa so to zanikali tudi vsi vpleteni akterji.

Precej neobičajno je Applov izvršni direktor sedaj malodane zahteval, da Bloomberg zgodbo umakne. Apple je kmalu po izidu prvega članka izdal dolg demanti, sedaj pa se je oglasil še Tim Cook. Dejal je, da v zgodbi ni ni resničnega (kar se tiče Appla) in da je edino pravilno, da jo Bloomberg umakne. Podjetja pogosto zanikajo kakšne navedbe v časnikih, precej redkeje pa pričakujejo umik in preklic članka. Apple uradno tega ni storil še nikoli.

Toda to je vse prej kot običajna zgodba. V izjemno odmevni zgodbi je Bloomberg trdil, da so kitajski vohuni kompromitirali več kot 30 ameriških podjetij in organizacij, ki uporabljajo Super Microve plošče, med njimi tudi Apple. In ko je celotna Amerika začela iskati te nesrečne prisluškovalne čipe, jih niso našli nikjer. Apple je izdal dolgo izjavo za javnost in celo pisal v Kongres, kako nič od navedenega ne drži. Čeprav je Bloomberg ugleden medij, je v konkretnem primeru čedalje manj jasno, kaj neki se je zgodilo. Bloomberg medtem vztraja, da je zgodba resnična in da ima več kot deset virov, ki so jo potrdili. Nenavadno pa je, da nobenega vira ne najde noben drugi medij.

To pa ni prvi tak primer, ki se je pripetil Bloombergu. Pred štirimi leti je Bloomberg poročal, da je NSA izrabljala hrošča heartbleed, kar so povzeli številni svetovni mediji (tudi mi). Kasneje je NSA to zanikala, Bloomberg pa o zgodbi ni nikoli več poročal (niti je ni preklical). Avtor je bil Michael Riley, ki je tudi eden izmed dveh soavtorjev zadnjega članka. Najnovejšo zgodbo zanikajo tako podjetja kakor tudi ameriške in britanske obveščevalne službe. Tudi številni varnostni strokovnjaki pravijo, da nima ravno smisla v trenutni obliki. Zdi se, da bi lahko bili v njej drobci resnici, ki pa so verjetno napihnjeni in predrugačeni. Do resnice se še nismo dokopali.