Sirija odrezana od interneta

Matej Huš

30. nov 2012 ob 00:07:59

Med silovitimi ofenzivami, ki potekajo v državljanski vojni v Siriji, je država izgubila povezavo z internetom. Ni še znano, ali so povezavo prekinile sirske oblasti, da bi lažje obračunale z uporabniki, ali pa so jih nemara med prodiranjem pretrgali prav uporniki. Obe strani krivdo pripisujeta druga drugi, verjetnejša pa je prva možnost.

Že lani smo pisali, da je Sirija začela omejevati dostop do interneta. Takrat so se upori šele prav začenjali in oblasti so poizkusile ovirati dogovarjanje z omejevanjem dostopa do interneta. Tudi v kasnejših mesecih je bil dostop do interneta in do tujih strani večkrat moten. Nikoli doslej pa se še ni zgodilo, da bi bila v temi cela država.

Vseh 84 blokov IP-naslovov, ki so dodeljeni Siriji, je od današnjih dopoldanskih ur nedosegljivih. Kot so ugotovili v podjetju Renesys, ki budno spremlja dosegljivost na internetu, je okoli 11.25 ure po slovenskem času promet s Sirijo obstal. Zahtevki za dostop do sirskih IP-naslovov se vračajo, ker naslovi niso dosegljivi, prav tako pa iz Sirije ne prihaja noben promet.

Ni še znano, kdo in zakaj je prekinil povezavo z internetom. Sirski uporniki trdijo, da gre za ukrepe oblasti, s katerimi skušajo preprečiti organizacijo v državi in hkrati zajeziti tok informacij v tujino. Seattle Times poroča, da uporniki trdijo, da so v večjem delu države prekinjena tudi mobilna omrežja. Oblasti zanikajo vmešavanje in trdijo, da je nedostopnost interneta posledica tehničnih težav in sabotaž upornikov. Državna televizija je objavila, da je izpad omejen le na nekatere province in da ga aktivno odpravljajo. Mediji pod nadzorom vlade pa poročajo o delovanju teroristov, ki da so onesposobili internet v državi. Analiza prometa kaže, da to ne drži in da je nekdo namerno prekinil povezavo. Še vedno je dosegljivih pet omrežij, ki pripadejo Sircem, a niso fizično locirana v državi. Med njimi so naslovi, iz katerih je izviral malware, ki je letos napadal sirske upornike in aktiviste, tako da lahko z veliko verjetnostjo trdimo, da gre za provladna omrežja.