Mrk Telekomovega omrežja onemogočil tudi klice v sili

Dare Hriberšek

7. okt 2020 ob 19:22:33

Fiksno in mobilno omrežje Telekoma Slovenje je včeraj med 9. in 12. uro dopoldne doletel obsežen izpad storitev, predvsem IP-telefonije, številk 080 in delno tudi mobilnega omrežja za prenos podatkov. Najhuje je, da je izpad onemogočil tudi delovanje telefonskih številk za klice v sili. Po naših informacijah je policija preusmeritev klicev na številko 113 vzpostavila v 40 minutah.

Splet je bil seveda poln neuradnih razlag izpada, najprej je bil kakopak okrivljen vklop omrežja 5G, ki ga je Telekom izpeljal dan prej, nekateri mediji pa so incident pripisali tudi popravilu oddajnika v Ajdovščini.

Predstavniki Telekoma so danes precej skopo pojasnili ozadje dogajanja, med drugim, da je "prišlo do motenj delovanja programske opreme, kjer imamo sicer vzpostavljeno nadomestno rešitev."

Dan prej se podobno primerilo na Hrvaškem, kjer pa je izpad številk za klice v sili trajal tudi šest ur in več, zaradi česar se je v javnosti odprla precej burna razprava o odvisnosti nujnih služb, torej reševalcev, policije in gasilcev, od nezanesljivega omrežja Hrvaškega Telekoma. Nekaj goriva na plamen je prililo tudi dejstvo, da je njihova služba za pomoč uporabnikom popolnoma resno svetovala naj uporabniki v vmesnem času uporabljajo WhatsUp ali Viber.