Sirija začela izključevati internet zaradi protivladnih protestov

Matej Huš

4. jun 2011 ob 08:43:02

Zaradi protivladnih protestov v Siriji so včeraj izključili internet v tej državi. Okoli 5.35 ure zjutraj sta približno dve tretjini sirskih omrežij postali nedosegljivi, prav tako so iz globalnih tabel za usmerjanje prometa (routing table) odstranili naslove za 40 izmed 59 omrežij.

Za telekomunikacije v državi skrbi monopolist SyriaTel, ki ima povezave v tujino zakupljene večidel pri Turk Telekomu in Deutsche Telekomu, sam pa jih ponuja ponudnikom dostopa do interneta Sawi, iNetu in RunNetu. Večina prometa gre pred podmorskega kabla na Ciper, gradijo pa tudi nove povezave s Turčijo, čeprav je projekt zaradi političnih nemirov nekoliko zastal.

Dosegljiva so ostala predvsem vladna omrežja za naftno ministrstvo, medtem ko je recimo povezava do carine ali ministrstva za šolstvo prekinjena. The Washington Post je potrdil, da so nedosegljiva omrežja tudi mobilni omrežje 3G in zemeljska (DSL ali internet na klic). Blogerji pravijo, da se je masovno oviranje interneta v Siriji primerilo prvič od začetka revolucije, saj so doslej zgolj cenzurirali in kontrolirali internetne aktivnosti državljanov.