Kuba vključila prvi podmorski kabel za internet

Matej Huš

22. jan 2013 ob 08:05:08

Kuba je ena najbolj zaostalih internetnih držav, saj je penetracija dostopa do interneta tam okoli desetodstotna, širokopasovnega interneta pa praktično ni. Razlogov je več. Glavna razloga sta ameriški embargo, ki preprečuje neposreden nakup ameriške opreme in sodelovanje z ameriškimi ISP-ji, in kubanski nadzor na pretokom informacij. Do nedavnega je internetni promet do Kube potekal prek satelitov, kar je povzročalo ogromne zakasnitve in nizko prepustnost. Celotna povezava do Kube je zgolj okoli 400/200 Mb/s.

A stvari se obračajo na bolje. Pred štirimi leti so napovedali položitev novega podmorskega kabla, ki je lani resnično povezal Kubo in Venezuelo. Novi kabel Alba-1 (Alternativa Bolivariana para los Pueblos de nuestra América), katerega polaganje je stalo okoli 70 milijonov dolarjev, je za več tisočkrat povečal hitrost kubanske povezave do interneta in hkrati omogočil dostop neodvisno od satelitske povezave. Kabel so priključili v internet v teh dneh.

Nikjer ni bilo nobene javne najave ali ceremonije, a sledenje internetnemu prometu jasno kaže obstoj nove povezave. Ta bi bila morala začeti delovati že leta 2009, a so gradnjo spremljali številni zapleti. Čeprav je bila infrastruktura nared že v začetku preteklega leta, se ni do prejšnjega ponedeljka nič spremenilo. Šele sedaj je začela španska Telefonica dostavljati promet do ETECSA (Empresa de Telecomunicaciones de Cuba S.A), ki zagotavlja internetno povezavo na Kubi.

Kljub temu analitiki v Renesysu ugotavljajo, da je internetna povezava še vedno nekoliko pohabljena. Latence pri dostopu do kubanskega dela interneta so pod 480 milisekund, kar pomeni, da povezave ne potekajo izključno prek satelita (toliko namreč znaša minimalna latenca za dostop preko geostacionarnega satelita zaradi razdalje do satelita in ustroja sistema). Vendar pa meritve kažejo, da ETECSA kabla bodisi namenoma bodisi pomotoma ni nastavila za simetrično rabo. Tako promet na Kubo poteka po podmorskem kablu, s Kube pa še vedno po satelitih.

Se torej Kuba odpira? Nedvomno. Na isti dan so namreč ukinili izstopne vizume za svoje državljane, kar je bil velik napredek. Že leta 2008 so sprostili prodajo mobilnih telefonov in računalnikov, tako da si v teoriji sedaj lahko več ljudi privošči dostop do interneta. V praksi so cene dostopa še vedno precej zasoljene, dostopnost interneta pa še vedno precej omejena.