Umrl je "JSTOR-ov heker" Aaron Swartz

Matej Huš

13. jan 2013 ob 11:03:04

V petek ponoči je v newyorškem stanovanju umrl soustanovitelj spletne strani Reddit, aktivist za svobodo na internetu in soustanovitelj Demand Progressa Aaaron Swartz. Šestindvajsetletnega mladeniča so našli v svojem stanovanju obešenega, vse sledi pa kažejo na samomor.

Swartz je bil pravi računalniški wunderkind, ki je že pri 14 letih sodeloval pri pripravi standarda RSS 1.0 za izmenjavo informacij. Po prvem letu na Stanfordu je študij obesil na klin in ustanovil stran Infogami, ki se je kmalu združila z Redditom. Postal je aktivist za svobodo na internetu, ki se je zavzemal za odpravo omejitev in cenzure.

Zaslovel pa je z incidentom JSTOR. Med letoma 2010 in 2011 je svoj računalnik nepooblaščeno povezal v omrežje univerze MIT in skopiral več kot 4,8 milijona znanstvenih člankov. Svoje početje je dobro prikrival, zato so ga iskali in lovili kar nekaj mesecev. Znanstveni članki so namreč plačljivi, zato ima vsaka univerza cel kup naročnin na reviji, ki omogočajo njenim študentom in raziskovalcem dostop do njih. Swartz naj bi hotel pridobljene članke prosto ponuditi na internetu. Ko so ga ujeli, je obljubil, da člankov ne bo delil prek omrežja P2P, temveč jih bo izbrisal. JSTOR je od pregona odstopil, a se je pregon nadaljeval po uradni dolžnosti.

Swartzu bi se moralo sojenje začeti prihodnji mesec. Grozilo mu je 35 let zaporne kazni in milijon dolarjev globe zaradi računalniške prevare in nepooblaščenega dostopa do računalniškega sistema. Da bo ironija še večja, povejmo, da je JSTOR ravno ta teden začel ponujati omejen brezplačen dostop do svojih arhivov, za kar si je Swartz pravzaprav prizadeval.

Odzivi na Swartzovo smrt so seveda zelo negativni, večina pa jih za smrt krivi ameriško vlado. Njegova mati Susan je dejala: "Aaron je bil zaradi primera in prihajajočega procesa depresiven. A nismo si mislili, da je to, kar je prestajal, tako boleče." Njegova družina je v izjavi za javnost zapisala, da ne gre le za osebno tragedijo, ampak produkt pravosodnega sistema, ki uporablja zastraševanje in nepotreben pregon. Mnogi ga primerjajo z mučenikom in Virginia Heffernan z Yahoo News pravi, da je prišel najbliže pojmu "umreti za politično gibanje". Izjavo za javnost je posredoval tudi JSTOR, kjer so izrazili obžalovanje in še enkrat poudarili, da so se s Swartzom poravnali že junija 2011 in tedaj jasno odstopili vsakršnega nadaljnjega pregona.