Microsoft tožen zaradi kršitev patenta s svojim uporabniškim vmesnikom Metro

Matej Huš

2. nov 2012 ob 23:03:21

Z novim uporabniškim vmesnikom za Windows 8 Microsoft nima sreče. Avgusta so morali umakniti ime Metro, saj so spregledali, da je isto ime v EU registriral veliki trgovski koncern Metro AG. Uporabniški vmesnik je nato v Windows 8 dobil kar opisno ime (Windows 8-style UI). Na noč čarovnic pa je Microsoft doletela še patentna tožba zaradi istega izdelka.

Ameriško podjetje SurfCast je namreč leta 2004 dobilo patent 6.724.403, ki opisuje "sistem in metodo za hkratni prikaz informacij iz več virov". V opisu lahko preberemo, da gre za grafični vmesnik, ki informacije iz več virov prikazuje na namizju v obliki ploščic (tiles), kjer se lahko informacije v vsaki posodabljajo posebej. Z drugimi besedami - patentirali so videz in obnašanje, ki ju uporablja Metro. Bistvena razlika med ploščicami in ikonami je v njihovi dinamičnosti, saj so slednje statične, prve pa prikazujejo vsebino že same po sebi, ne da bi jih kliknili.

Zato sedaj SurfCast trdi, da Microsoft krši ta patent. Problematičen ni le Windows 8, ampak kar vsi novejši Microsoftovi izdelki, torej tudi Surface, Windows Phone 8 in vsa strojna oprema zanj, Windows RT ter jasno vse verzije Windows 8. Zanimivo je, da ima Microsoft lasten patent iz leta 2011, ki opisuje zelo podobno stvar (in prvotni patent celo citira).

Kaj sedaj? SurfCast sicer ni tipičen patentni trol, saj deluje že od leta 1998, že leta 2001 pa so na straneh oglaševali uporabniški vmesnik, ki ima v teoriji iste funkcionalnosti kakor Metro. SurfCast je dovolj moder, da ne terja prepovedi prodaje Microsoftovih izdelkov. Namesto tega terjajo razsodbo, da Microsoft krši omenjeni patent, plačilo obrestovane odškodnine za povzročeno škodo in stroške sodnega postopka.

Microsoft se je na zahtevo odzval z besedami, da verjamejo, da bodo na sodišču uspeli dokazati, da so te navedbe brez osnove, saj so ustvarili unikatno uporabniško izkušnjo.

Če si pomagamo s preteklostjo, se bo postopek bržkone končal s poravnavo neke vrste.