Windows 8: Aero je mrtev, naj živi Metro

Matej Huš

21. maj 2012 ob 21:26:39

Microsoft je napovedal, da grafični vmesnik Aero, ki so ga prvikrat uporabili v Windows Visti in ga danes množično uporabljamo v Windows 7, v prihajajočem Windows 8 ne bo dobil svojega mesta. Ne le verzije za prenosne naprave, ampak vse inačice Windows 8 bodo uporabljale Metro, ki je soroden vmesniku na Windows Phone 7. Ob tej priložnosti je Microsoft na svojem blogu nenavadno na široko razložil, kako sta potekala izbor in zasnova vmesnika.

Z uporabniškimi vmesniki je sicer križ že od prvih verzij naprej. Ko je Windows 1 izšel daljnega leta 1985, je bil v bistvu le program, ki je tekel na DOS-u. Opcijsko je podpiral tudi miške, ki pa so bile tedaj silna redkost, in večina uglednih revij jih je tedaj označila za modno muho, ki se v poslovnem svetu ne bo uveljavila zaradi vprašljive produktivnosti. Naslednja sprememba grafičnega vmesnika je sledila leta 1990 v Windows 3.0 in nato 3.1, ko so miške že postale standard. Največjo revolucijo pa je Microsoft sprožil leta 1995 z Windows 95, ki je prinesel elemente, ki so se obdržali vse do danes. Gumb Start, ki se ga tako oklepamo in ga bo odpravil šele Windows 8, so tedaj uporabniki mukoma sprejeli. Vmesnik za Windows 95 so zasnovali že leta 1993, kar pomeni, da je osnova za današnje operacijske sisteme stara že skoraj 20 let. In svet se je v teh 20 letih korenito spremenil. Meni Start je Windows XP leta 2001 nekoliko predrugračil, šele Vista pa je z vmesnikom Aero prinesla prvo opaznejšo spremembo (a še zdaleč ne tako revolucionarne kot Windows 95). Aero se je obdržal do danes.

Svet je danes drugačen in to je Microsoft upošteval tudi pri razvoju novega vmesnika Metro. Danes so v prvem planu poraba energije, saj je vedno več naprav prenosnih in za delovanje potrebujejo baterije, oblačni dizajn, neprestana povezanost v internet in naraščajoč delež mobilnih naprav. Vsi ti dejavniki so botrovali spremembam oziroma odstranitvi gumba Start in Aero Glassa iz Windows 8. Poslovili so se vsi odsevi, prosojna okna in ostali prepoznavi deli Aera. Opravilna vrstica je ostala, a je precej minimalistična, hkrati pa so ošpičili nadzorne gumbe, drsnike, menije in ostale komande. Microsoft je želel s tem uporabniško izkušnjo približati tisti na tabličnih računalnikih. Končna oblika uporabniškega vmesnika še ni javno znana, so pa pokazali spodnjo sliko.