Microsoftu ušla testna verzija Windows 10

Matej Huš

24. jul 2019 ob 23:13:11

Microsoftu je pomotoma na internet ušla predogledna inačica naslednje verzije Windows 10 (Build 18947), ki jo je sicer vmes že odstranil z interneta. Verzija bi bila morala biti namenjena internemu razvoju za Xbox, a jo je Microsoft nehote poslal v program Windows Insider za vse (release preview, fast ring, slow ring) lastnike 32-bitnih naprav. To priča o tem, da gre resnično za napako in ne za prekanjeno promocijsko akcijo. Microsoft pravi, da napako že preiskuje.

Kakorkoli, ker je šlo zgolj za 32-bitno verzijo, je nima smisla iskati niti v nelegalnih kotičkih interneta. Je pa zanimivo pogledati posnetke, ki kažejo na prenovljen meni Start. Ta nima več ploščic (Tiles), kar se bo morda udejanjilo v naslednjem Windows Lite OS.

To ni prvikrat, da je Microsoftu kakšna verzija Windows 10 malo pobegnila. Pred dvema letoma je gradnja 16212 našla pot celo do končnih uporabnikov, saj so jo prehitro objavili v vseh kanalih ( Fast, Slow, Release Preview, Production). Tedaj so nekateri računalniki, ki so se samodejno nadgradili, imeli nemalo težav s ponovnimi zagoni. To pot takih posledic ni, čeprav svarilo ostaja.

Microsoft je potreboval uro, da je verzijo umaknil. V tem času se je namestila na nekaj računalnikov, ki so vključeni v program Slow, kamor naj bi šle le preverjene nadgradnje tik pred uradno splavitvijo. Zato je koristno vedeti, da je moč tudi v takih primerih nadgradnjo preprečiti, četudi jo Windows namesti - dokler se ponovno ne zažene.