Microsoft predstavil Windows Phone 8

Matej Huš

29. okt 2012 ob 19:45:19

Po napornem petku, ko so v Redmondu predstavili nov operacijski sistem Windows 8 in tablični računalnik Surface, je sledil danes še en naporen dan, saj so obelodanili še Windows Phone 8. Predstavitev se je odvijala na zahodni obali v San Franciscu, tako da je k sreči ni doleta enaka klavrna usoda kot Googlove, ki je moral Nexuse predstaviti skoraj v garaži, saj New York biča hurikan Sandy.

Predstavitev je vodil vodja programa Windows Phone Joe Belfiore. Poudaril je, kaj drugega tako ali tako nismo pričakovali, da je osma verzija Windows Phona revolucionarna in polna novosti, ki bo iz pametnih telefonov napravila najbolj osebne telefone. Microsoft je pri razvoju še posebej sodeloval s pisci aplikacij, ki so na dan izida že vse pripravljene in prilagojene na nov operacijski sistem. Novost je odjemalec za Skype, ki na Windows Phone prihaja premierno, in Pandora, ki pride prihodnje leto in bo ponujala leto dni brezplačne naročnine (bržkone le v ZDA).

Windows Phone je izjemno pomemben za Microsoft. Ekosistem je star dve leti, kar pomeni, da je na trg vstopil v času najhujših konkurenčnih bojev. Na eni strani ga stika Applov iOS, z druge strani se širi Android. Doslej si je Windows Phone zagotovil piškave štiri odstotke tržnega deleža, ki je celo v upadu. Drugi igralec, ki nanj stavi še več, pa je Nokia. Podjetje se v zadnjem času spopada z izgubo in upadom tržnega deleža, skok v posteljo z Microsoftom pa je ena izmed rešilnih bilk. Tudi ni naključje, da je Microsoft tako skupaj predstavil Windows 8, Surface, Xbox Music in SmartGlass, sedaj pa še Windows Phone 8. Uporabnikom želijo dopovedati, da je to vse del Microsoftovega ekosistema. Medtem ko je Applu to že uspelo, imajo v Redmondu predvsem zaradi manj natančno definirane tržne niše nekoliko več težav. Jasno morajo povedati, kaj so tiste odlike, ki njihove izdelke ločijo od ostalih.

Nazaj k tehniki; kaj je torej novega v Windows Phone 8? Cel kup stvari. Prva in najpomembnejša je deljeno jedro, ki si ga delijo Windows 8, Windows RT (osmica za ARM) in Windows Phone 8. Ostale novosti so večidel posledica tega: več podprte strojne opreme (večjedrni procesorji), novo okno Start, izboljšava aplikacij (People Hub, Photos Hub, Camera, Music & Videos Hub, Games Hub), podprta Windows Phone Store, možnost uporabe telefona kot listnice (Wallet s podporo NFC), IE10, naprednejše iskanje, podpora oblačnim storitvam in seveda integriran Skype. Videli bomo, ali bo to dovolj, da bo se tehtnica na trgu nagnila proti Redmondu. Prve telefone dobimo že ta teden.