Pekel je zamrznil, Windows Phone 7 prihaja na Nokie

Primož Resman

11. feb 2011 ob 14:43:13

Poročila o sodelovanju Microsofta in Nokie so bila pravilna, saj sta obe podjetji oz. njuna izvršna direktorja, Stephen Elop in Steve Ballmer, potrdila, da bo Nokia v prihodnosti na svojih pametnih mobilnih telefonih uporabljala Microsoftov Windows Phone 7. Poteza ne bo preprosta zamenjava operacijskega sistema, saj bo prišlo do nekoliko večjih sprememb oz. tesnejšega sodelovanja obeh podjetij, kot je to običajno. V sklopu zamenjave platforme (Windows Phone 7 bo sčasoma zamenjal Symbian) bo Nokia za vse iskalnike na mobilnikih prešla na Bing, Ovi Store pa se bo združil z Windows Marketplace pod imenom slednjega. Da ne bi novosti prejemala le Nokia, bo poskrbela aplikacija Ovi Maps, ki bo postala osnova Microsoftove zemljevidne platforme. Ovi Maps je brez dvoma ena izmed boljših rešitev med konkurenti, ki brezplačno navigacijo z usmerjanjem omogoča po celem svetu, ne le v ZDA in Veliki Britaniji, kar npr. velja za Googlovo rešitev na Androidu.

Letošnje in prihodnje leto bosta leti prehoda, v katerem se bosta tako Symbian kot MeeGo (izdelek s slednjim je še vedno načrtovan za letošnjo predstavitev) prodajala še naprej. A eden izmed diapozitivov iz prezentacije, ki sicer ni opremljen z datumi, lepo pokaže, da bo Windows Phone sčasoma popolnoma nadomestil Symbian, najverjetneje v oz. kmalu po letu 2012. MeeGo bodo obdržali še naprej, a bo po letošnjem izidu še vedno neimenovane naprave dobil bolj ali manj status garažnega projekta, na katerem bodo lahko preizkušali nekatere novosti in se iz njega učili ter poizkušali pripraviti naslednjo veliko platofrmo. Veliko večja stopnja sodelovanja Microsofta in Nokie se kaže tudi v možnosti, da bodo za razliko od ostalih proizvajalcev Finci lahko mnogo bolj spreminjali operacijski sistem, čeprav se tega najverjetneje ne bodo posluževali.

Karkoli z izidom mobilnikov ni bilo niti omenjeno (prvi telefon naj bi po govoricah lahko prišel še pred koncem letošnjega leta), je pa Stephen Elop povedal, da so bili poleg Microsofta v pogovorih tudi z Googlom. Izkazalo se je, da bi bila po mennju Nokie ta odločitev napačna, saj bi težko izstopali v zasičenem trgu Androida. Nedvomno je pri Microsoftu pomagalo tudi tesnejše sodelovanje, poleg velikega kupa denarja, ki naj bi ga Microsoft ponudil Nokii za sodelovanje. V povezavi z naznanitvijo so pomembni še podatki, da Qt ne bo več aktualen (kot platforma za razvoj se bodo na Windows Phone 7 uporabljala standardna orodja), število zaposlenih pri Nokii se bo močno zmanjšalo, tudi v razvojnih centrih, kjer vseeno nameravajo dvigniti produktivnost, napovedane prevetritve v vodstvu se bodo uresničile, na včerajšnji tweet Vica Gudontre pa je Stephen Elop odgovoril s prispodobo na brata Wright, ki sta kot izdelovalca in prodajalca koles prva poletela z letalom na lastni pogon.

Po predstavitvi sta oba izvršna direktorja odgovorila še na nekaj zanimivih vprašanj, ki dodatno razjasnijo namere v prihodnosti.