Windows Mobile, kdo bo tebe ljubil?

Matej Huš

10. okt 2017 ob 00:18:40

Minuli mesec je celo Bill Gates v intervjuju za Fox News priznal, da uporablja telefon z Androidom, na katerem pa je sicer precej Microsoftove programske opreme. Pogled na tržne deleže pritrjuje smiselnosti tega početja – Android prepričljivo vodi z 80 odstotki, sledi iOS z 20 odstotki, vsa ostala konkurenca pa se prebije v rang zaokrožitvene napake. Je sploh še prostor za tretjega? Poizkusov je bilo več, od Windows do Firefox OS in BlackBerryja, a nikomur ni prav zares uspelo.

Da Microsoft počasi obupuje nad mobilnim segmentom, je priznal tudi Joe Belfiore, podpredsednik oddelka za Windows. Dejal je, da nove funkcije in podpora strojne opreme za Windows 10 Mobile ni več prioriteta. Še vedno bodo pripravljali popravke, a kaj več od rednega servisiranja ne moremo pričakovati.

Microsoft kot glavni razlog navaja aplikacije. Operacijski sistem je osnova, ekosistem pa zaživi šele z aplikacijami. Vse resne aplikacije obstajajo za Android in iOS, potem pa se počasi konča. V Redmondu nikakor niso uspeli prepričati razvijalcev, da bi pisali tudi aplikacije za Windows Mobile. V resnici gre za kavelj 22, saj brez aplikacij ni uporabnikov, brez uporabnikov pa nima smisla razvijati aplikacij. A ker Microsoft ni dobrodelna organizacija, razvoja seveda ne bo subvencioniral, temveč bo nedobičkonosne dele preprosto porezal. In tako je Windows 10 Mobile obvisel v razvojnih vicah, ko ga sicer ne morejo ubiti zaradi uporabnikov, ki ga vendarle imajo, a ga tudi razvijati nima več smisla.