RIPE razdeljuje zadnje evropske naslove IPv4

Matej Huš

16. sep 2012 ob 21:08:00

Počasi bo zmanjkalo prostih naslovov IPv4 tudi posameznim kontinentalnim upravljavcem. IANA je zadnje nedodeljene bloke naslovov slednjim razdelila lani in sedaj jih mora vsak razdeliti čim bolj pametno. Azijsko-pacifiški APNIC jih je razdelil že lani, sedaj pa je po pričakovanjih na vrsti evropski RIPE. Sporočili so namreč, da jim je ostal le še en razred A naslovov (torej /8 oziroma 16,7 milijona).

To pomeni, da sedaj stopajo v veljavo nova pravila razdeljevanja teh naslovov končnim uporabnikom. Nič več ne velja, da jih vsakdo dobi toliko, kolikor jih lahko upraviči, ampak jih vsak lahko pridobi največ 1024 (/22). RIPE je eksplicitno povedal, da tudi kdor lahko upraviči večje potrebe, žal ne more dobiti večjega bloka. Prav tako jih lahko dobijo le prosilci, ki ob zaprosilu izkažejo že registriran naslovni prostor v IPv6. Vsem se seveda svetuje prehod na IPv6, ki lahko naslovi 2128 naslovov in teh težav ne bo imel (to pomeni trilijon naslovov za vsak kvadratni milimeter površja Zemlje), in tako ga RIPE vzpodbuja.

Kako hitro bodo naslovi pošli, lahko ocenimo iz grafa, ki ga RIPE redno posodablja. Samo v zadnjih 14 dneh so razdelili štiri milijone naslovov; ob takem tempu jih bo do konca leta zmanjkalo. Zadnja zaostritev pravil bo rok bržkone nekoliko podaljšala, a ne bistveno.

Kdor bo nujno potreboval naslov IPv4, bo seveda tudi v prihodnosti lahko našel kakšnega prostega. Na trgu se z njimi že živahno trguje, prav tako jih bo mogoče dobiti iz kakšnega stečajnega postopka. Navsezadnje pa se dogaja tudi, da večje organizacije kakšen blok vrnejo, saj so se včasih naslovi delili resnično radodarno - npr. IBM, Xerox, Ford, General Electric, Apple, HP in MIT imajo še iz začetka 90. let dodeljene vsak svoj blok /8 naslovov (več kot 16 milijonov naslovov).