Tudi ameriški ARIN skoraj brez naslovov IPv4

Matej Huš

2. jul 2015 ob 23:22:45

IANA je zadnje bloke naslovov IPv4 kontinentalnim upravljavcem razdelila leta 2011, sedaj pa tudi tem počasi zmanjkuje prostih naslovov. Azijsko-pacifiškem APNIC-u so pošli še istega leta, evropski RIPE jih je razdelil leta 2012, severnoameriški ARIN pa je pred to usodo ravno sedaj. Nekaj naslovov je sicer še ostalo, a jih ne morejo več razdeliti toliko, kolikor bi jih upravičenci želeli.

ARIN je namreč zaradi pomanjkanja naslovov začel uporabljati politiko IPv4 Unmet Requests Policy, ki precej zaostruje pogoje za pridobitev novih naslovov. Prosilci ne morejo več dobiti, kolikor naslovov potrebujejo, temveč le bloke z 256 ali 512 naslovi, pa še teh je omejeno število. Druga možnost je vpis na čakalno listo, za katero ni nobenega zagotovila, kdaj bo obrodila sadove, saj novih naslovov ni. Mogoče je le, da jih vrne kdo od velikih upravičencev, ki so v zlati dobi dobili 16 milijonov naslovov - IBM, Apple, HP, Ford, MIT itn.

Tretja možnost pa je najbolj kapitalistična. Dodatne naslove je mogoče kupiti na trgu od tistih, ki jih imajo več od potreb. Formalno torej ARIN-u naslov ni zmanjkalo, saj jih imajo še okrog 150.000, a ni mogoče dobiti več blokov poljubne velikosti. Prvikrat se je zgodilo, da je bil prosilec uvrščen na čakalno listo (niso povedali, kdo to je). Glede na dosedanjo dinamiko predvidevajo, da bodo 500 preostalih blokov razdelili v enem mesecu. Prihodnost je seveda IPv6.