Nortel v stečajnem postopku drago prodaja proste naslove IPv4

Matej Huš

25. mar 2011 ob 07:38:55

Na najvišjem nivoju je prostih naslovov IPv4 zmanjkalo, saj je IANA februarja regionalnim upravljavcem razdelila zadnje razrede A naslovov IPv4. Ti imajo za zdaj še dovolj prostih naslovov za razdeljevanje končnim uporabnikom, da še nekaj mesecev pomanjkanja ne bo čutiti, a jih bo prej ali slej zmanjkalo. In ko začne dobrine primanjkovati, cene narastejo. Kanadski proizvajalec telekomunikacijske opreme v stečaju Nortel je to dobro izkoristil, saj bodo, kot kaže, za 666.624 naslovov IPv4 v stečajni masi iztržili 7,5 milijona dolarjev.

Pogovarjali so se z 80 zainteresiranimi strankami, na koncu pa so prejeli štiri ponudbe za nakup celotnega bloka in tri za nakup dela. Zmagal je Microsoft, ki je za celoten blok ponudil 7,5 milijona dolarjev oziroma 11,25 dolarja na naslov. To je celo več, kot stane enoletna registracija domene.

Doslej naslovi IPv4 niso bili del pravnega prometa, saj jih ni bilo mogoče kupiti ali prodati. Regionalni upravljavci so jih pridobili od IANA in jih po potrebi brezplačno podelili svojim članom, kolikor so ti mogli utemeljiti svoje potrebe. Ko se je izčrpanje zaloge prostih naslovov že bližalo, je Raul Echeberria, vodja oddelka za naslove pri ICANN-u, priznal, da se pričakuje, da bo del naslovov končal tudi na sivem trgu, kjer bodo z njimi trgovali. A poudaril je, da bo to verjetno zelo majhen del, saj bo vzpostavitev sistema IPv6 znižala vrednost starih naslovov.

Nortelov predlog, ki ga mora sodišče še potrditi, je prvi tovrstni primer. Če bo sodišče prodajo potrdilo, je pri Microsoftovi ceni vrednost celotnega naslovnega prostora IPv4 48,3 milijarde dolarjev.