Živahno trgovanje s preostalimi naslovi IPv4

Matej Huš

26. apr 2011 ob 09:20:15

Kot je bilo pričakovati, se je ob pomanjkanju prostih naslovov IPv4 razvil živahen sivi trg, kjer je mogoče prodati in kupiti proste naslove. Čeprav IANA tega ne podpira in vztraja, da so naslovi IPv4 izvzeti iz pravnega prometa, je precedens za prodajo postavil Nortel v svojem stečajnem postopku, ko so dražili blok 666.624 prostih naslovov. Tudi regionalni upravljavci naslovov se strinjajo, da so preknjižbe smiselne.

Vsaj štiri spletne strani (Denuo.com, Addrex.net, Depository.net in Tradeipv4.com) že opravljajo nalogo posrednikov med organizacijami, ki želijo prodati ali oddati proste naslove IPv4, in zainteresiranimi kupci. Nemški podjetnik Martin von Loewis je ustanovil stran Tradeipv4 takoj po objavi, da je azijski regionalni upravljavec naslovov razdelil zadnje bloke. Kot pravi von Loewis, ima kar precejšnje povpraševanje, saj se organizacije zanimajo za bloke 256 naslovov (to je tudi najmanjša količina, ki jo trži) in večje.

Pričakovati je, da bo trenutno večina kupcev iz Azije, saj drugi upravljavci še niso v veliki stiski za proste naslove in jih je tam še možno brezplačno pridobiti. Zanimivo je, da ARIN (ameriški upravljavec) podpira novonastali trg naslovov. Povedali so, da je njihova naloga poskrbeti za čim bolj optimalno izkoriščenost prostora in ekonomska vzpodbuda za prodajo nepotrebnih naslovov in racionalno pridobivanje (nakup) novih to odlično počne. ARIN zato brez težav odobri zahtevke za prenos naslovov, ki so posledica uspešnega delovanje posrednikov. Veliko dela sicer še nima, ker ARIN-u prostih naslovov še ni zmanjkalo, a ta dan se hitro bliža.