Evropi zmanjkalo naslovov IPv4

Matej Huš

25. nov 2019 ob 22:15:52

Evropski regionalni upravljavec internetnega naslovnega prostora (RIPE) je sporočil, da so razdelili še zadnje proste naslove IPv4. Zadnji blok velikosti /22 so dodelili danes popoldne, odslej pa bo nove naslove skoraj nemogoče dobiti. Prostih naslovov IPv4 ta hip ni, pri čemer prosti pomeni, da niso dodeljeni nobeni organizacije. To ne pomeni, da so vsi naslovi tudi v aktivni uporabi.

Oktobra letos je zmanjkalo blokov /22, že pred sedmimi leti pa je RIPE razdelil zadnje velike bloke (/8). Odtlej so razdeljevali le še drobiž. Kljub izčrpanju trenutne zaloge to ne pomeni, da v prihodnosti ne bo možno dobiti novega naslova IPv4. Organizacije, ki so propadle, ki ne obratujejo več ali ki zgolj ne potrebujejo več celotne dodelitve, naslove vračajo. RIPE te naslove ponovno prevzame in jih na novo dodeli. Pričakovati je, da teh naslovov ne bo veliko, zato jih bo RIPE delil organizacijam v čakalni vrsti. Dobile jih bodo lahko zgolj organizacije, ki niso še nikoli dobile nobenega naslova IPv4. Največja dodelitev bo samo še /24.

RIPE se pridružuje ostalim upravljavcem, ki pozivajo k čimprejšnji polni vpeljavi naslednika IPv6. Težave se trenutno zasilno krpajo s sekundarnimi trgi in z uporabo CGNAT (Carrier Grade Network Address Translation), a to je zgolj odlaganje problema v prihodnost. Če ne prej, bo internet stvari zahteval IPv6.