Po poldrugem letu HADOPI-ja nobene obsodbe

Matej Huš

6. sep 2012 ob 21:49:19

Zloglasni francoski protipiratski zakon, ki po novo uvedenem organu nosi ime HADOPI, je v poldrugem letu veljave pred sodišče spravil le prgišče ljudi, so razkrile francoske oblasti. Poročali smo že, da je zakon skrčil ilegalno distribucijo vsebin po internetu, a to ni založnikom nič pomagalo pri zvišanju prodaje. Na sodno klop pa je zaradi piratiziranja sedlo vsega 14 ljudi.

Predsednica Komisije za zaščito avtorskih pravic Mireille Imbert-Quaretta je razkrila številke o uspehu pregona v teh slabih dveh letih. Prva opozorila po sistemu three-strikes (šele tretji prestopek se kaznuje s sodnim pregonom in izključitvijo interneta, prejšnji pa le z opozorilom) so poslali 1. oktobra 2010, do konca junija letos pa jih je bilo že dober milijon. Od teh je drugo opozorilo prejelo približno 100 tisoč uporabnikov interneta, tretje opozorilo pa 340. Od teh so začeli sodni pregon 14 ljudi, a na prve naroke še čakamo, tako da sodb seveda še ni. Kršiteljem v najstrožjih primerih grozi 300.000 evrov globe in 3-letna zaporna kazen. Internetnega dostopa prav tako ni izgubil še nihče.

Imbert-Quarettova pojasnjuje, da je odzivnost ljudi velika in da je HADOPI učinkovit. Na prvo opozorilo reagira le šest odstotkov ljudi, na drugo 24 odstotkov, ob tretjem pa jih kar 75 odstotkov pokliče ali piše in se pozanima, kako se izognejo nadaljnjim kršitvam. Ali je to uspeh ali ne, presodite sami. HADOPI je resnično globlje zakoreninil zavedanje, da je internetno piratstvo kaznivo dejanje, a mošenj založnikov ni nič bolj napolnil. Hkrati je njegovo uveljavljanje v poldrugem letu stalo 12 milijonov evrov in zaposlilo 60 ljudi. Drugače povedano - v povprečju opozorilo, ki ga pošljejo po elektronski pošti v okviru HADOPI-ja, stane 10 evrov.

A kaj bi to v primerjavi z domišljijsko statistiko BSA, ki je naračunala, da pirati v EU letno povzročijo več kot 50 milijard evrov škode.