V Franciji izrečena prva globa po HADOPI-ju

Matej Huš

14. sep 2012 ob 08:39:49

Pred tednom dni smo pisali, da je poldrugo leto po uveljavitvi protipiratskega zakona (HADOPI), ki uvaja tako imenovano three-strikes doktrino, njegov izplen pičel. V tem času so Francozi porabili 12 milijonov evrov, da je 60 zaposlenih poslalo dober milijon opozoril. Od teh so proti 14 posameznikom, ki so kršitve tudi po tretjem opozorili nadaljevali, začeli sodni pregon. Sedaj smo dočakali tudi prvo sodbo.

Včeraj je sodišče v Belfortu (tribunal de police de Belfort), torej organ prve stopnje za manjše prekrške, 40-letnemu Francozu Alainu Prevostu izreklo globo v višini 150 evrov. Spoznali so ga za krivega malomarnosti, saj svoje internetne povezave ni zaščitil niti ni reagiral na tri opozorila. Zagovarjal se je namreč, da je nelegalne vsebine (večidel glasbo) prek povezave z interneta snela njegova kmalu nekdanja žena, ki je tudi podpisala izjavo, da je resnično prenesla dve Rihannini skladbi. Ker pa je Prevost med zagovorom, ki ga je vodil kar sam, saj ni imel odvetnika, priznal, da ima nezaščiten Wi-Fi, je bilo to dovolj za izrek globe. Najvišja zagrožena kazen je znašala 1500 evrov, tožilstvo pa je zahtevalo 300 evrov. Dobili so polovico.

Francoski La Quadrature du Net ugotavlja, da se je Prevost pravzaprav zabodel sam. Če nezakonitega ravnanja (da, tudi nezaščiten Wi-Fi je v Franciji nezakonit) ne bi priznal, ga ne bi bili obsodili. S tem se strinjajo tudi drugi francoski mediji. Vodja HADOPI-ja Marie-Françoise Marais poudarja, da je bilo tako malo sodni postopkov predvsem zato, ker je zakon namenjen izobraževanju in ne represiji. Očitno bodo kaznovani torej samo tehnološko nevešči uporabniki.