V Franciji po HADOPI-ju manj piratstva

Matej Huš

3. apr 2012 ob 02:25:29

Te dni mineva 15 mesecev, odkar je v Franciji v veljavi strogi protipiratski zakon HADOPI. Ta vzpostavlja mehanizem za lovljenje nezakonitih datotek, ki se prenašajo na P2P-omrežjih, in kršitelje avtorskih pravic strogo kaznuje. Prve študije nekaj mesecev po uveljavitvi zakona so kazale, da njegov učinek na piratstvo ni želen, saj se uporabniki zgolj preusmerijo na druge načine distribucije, ki jih HADOPI ne pokriva. Rezultat leto dni pozneje je generalno gledano nekoliko bolj vzpodbuden, a za glasbene založnike enako klavrn.

Uradno poročilo kaže, da se je količina nelegalnih datotek, ki se prenesejo prek P2P, zmanjšala. Uporabili so dve metodologiji in po eni so izmerili 43-odstotni padec, po drugi pa 66-odstotni padec nezakonitih prenosov prek P2P. Hkrati ugotavljajo, da se uporabniki niso množično premaknili na konkurenčne načine izmenjave nezakonitih datotek, denimo na strani a la Rapidshare, streaming itd. Nadalje so opazili povečanje storitev, ki vsebine nudijo legalno, kot je npr. Spotify.

Kar 95 odstotkov uporabnikov, ki so prejeli prvo opozorilo, je z nezakonitim prenašanjem prenehalo. Od tistih, ki so vendarle dobili še drugo opozorili, jih je nehalo 92 odstotkov. Skupno v omrežjih P2P sodeluje 17-29 odstotkov manj ljudi, preostali pa prenašajo manj.

A po drugi strani so zanimivi podatki, da vse to glasbenim založnikom nič kaj ne pomaga. V letu 2011, torej v prvem letu veljave HADOPI-ja, je celotna francoska glasbena industrija zabeležila 3,9-odstotni padec prihodkov, čeprav so prodali za 18 odstotkov več digitalnih vsebin (prodaja glasbe prek spleta). Enako klavrni so obeti filmske industrije, ki je zaslužila 2,7 odstotka manj kot predlani. Prodaja Blu-rayjev se je sicer zvišala za petino, video na zahtevo pa celo za polovico, a skupno se je trg skrčil.