Assangov pobeg v ekvadorsko veleposlaništvo drago stal njegove podpornike

Mandi

6. sep 2012 ob 16:42:58

Z aprilskim pobegom v prostore ekvadorskega veleposlaništva v Londonu je Assange prekršil dogovor z angleškim sodiščem, po katerem mu je bilo dovoljeno ostati na prostosti (tj. v hišnem priporu) do sprejema odločitve glede izročitve Kraljevini Švedski zaradi zaslišanja v zadevi spolnega nadlegovanja dveh žensk.

V potrditev poštenih namenov in svoje (zdaj očitno) prelomljene zaveze, da se ne bo skril pred organi pregona, je moral decembra 2010, kmalu po aretaciji, zagotoviti položitev 340.000 funtov varščine. Toliko denarja sam seveda sam ni imel, so se pa našli posamezniki, ki so zavoljo podpore njegovi vlogi v Wikileaks založili zahtevani denar. Med večjimi donatorji so nastopili Jemima Khan (pisateljica, urednica in borka za človekove pravice), britanska oz. ameriška režiserja Ken Loach in Michael Moore, ter premožni britanski založnik in filantrop Felix Dennis. Skupaj so položili obljube za 200.000 funtov. Ta denar je na podlagi julija speljanega naroka že padel v državno blagajno.

Zdaj se odloča še o usodi sedmih posameznikov, ki so obljubili plačati vsak po 20.000 funtov. Britanski sodnik v zadevi, Howard Riddle, je sprejem odločitve o uresničitvi obljub odložil še za en mesec, upajoč, da bodo ti posamezniki uspeli pregovoriti Assanga, naj se ja preda in s tem prepreči znatno finančno škodo za njih. Iz te moke po vsej verjetnosti ne bo kruha, saj je Assange v nedavnem govoru z balkona ekvadorskega veleposlaništva obljubil nadaljevanje svojega dela, ne pa predaje. Sedmerica - med njimi najdemo novinarja, političarko, Nobelovega nagrajenca, ter poslovneža, ki je Assangu tudi ponudil svoj dom v času hišnega pripora. Na včerajšnji narok nihče od njih ni prišel osebno, v bistvu so štirje imeli celo istega odvetnika, kar je zelo ujezilo sodnika, ki je pričakoval "malo več resnosti" glede na zneske, ki so bili v igri. Vseeno se jim je odločil dati "še eno priložnost za pogovor z Assangom", kar pa, kot rečeno, bržkone ne bo spremenilo ničesar.

Assange še ni povedal, če oz. kako misli poskrbeti za vračilo denarja.

Trenutno ostaja v prostorih veleposlaništva, upajoč, da se bosta Ekvador in Združeno kraljestvo zmogla sorazmerno hitro dogovoriti za svobodni izhod iz države. Politično zatočišče oz. azil so mu potrdili sredi minulega meseca. Britanci so ga sprva mislili kar ugrabiti, a so zdaj obljubili, da ga ne bodo. Ameriška stran medtem vztrajno zagotavlja, da zoper njega ne mislijo zahtevati smrtne kazni, čeprav po drugi strani niso povedali niti še tega, ali zoper njega sploh vodijo postopek. Nekaj upanja mu daje objava fotografije, na kateri sta skupaj z eno od žensk, ki je kasneje vložila ovadbo proti njemu, dva dni po datumu domnevnega incidenta. Zadevna gospa je na fotografiji vidno nasmejana, številne priče pa so potrdile, da v teh dveh dneh ni kazala prav nobene jeze ali strahu pred Avstralcem, kar bi se, če naj bi se spolni napad oziroma nadlegovanje zares zgodil, nekako moralo videti. No, okoliščine v zadevi so vsekakor izredno občutljive, zato ne kaže soditi, vsekakor pa je izredno zanimivo vprašanje, zakaj Švedski preiskovalci Assanga niso zaslišali kar v Angliji. Glede na njegovo leto in pol trajajoče bivanje v hišnem priporu bi to vsekakor bilo mogoče.