Bitconi vredni več milijonov dolarjev izpuhteli v piramidni shemi

Matej Huš

30. avg 2012 ob 07:36:03

Na začetku smo se spraševali, ali lahko decentralizirana anonimna digitalna valuta bitcoin preživi. Vrednost vsake valute je odvisna od zaupanja vanjo in to ključno pri opazovanju, ali se bo bitcoin prijel ali ne. Za zdaj kaže, da se je dobro uveljavil, saj so ga začele pestiti enake tegobe kakor resnične valute.

Menjalni tečaj med dolarjem in bitcoini lepo poskakuje gor in dol, doživeli pa smo tudi že manjše balončke, ko se je vrednost bitcoina povzpela na 30 dolarjev in upadla za več kot 80 odstotkov. Trenutno je bitcoin spet v bikovskem trendu in se giblje okoli 10-12 dolarjev za bitcoin. Še bolj znamenita prevara, ki se ji očitno ne more izogniti nobena valuta, nobena država in nobeno ljudstvo, je klasična Ponzijeva shema. Svojo inkarnacijo je imela tudi na trgu bitcoinov, kjer je lani začel obratovati Bitcoin Savings & Trust. Upravljavec sklada, ki se je predstavljal kot pirateat40, je obljubljal nerealno visoke obresti za vlagatelje, ki bi bitcoine parkirali pri njem, on pa bi medtem z njimi trgoval. Obrestne mere so bile do 7 odstotkov dnevno, kar je nevzdržno. Kljub temu so mu mnogi zaupali denar in do avgusta letos je imel v upravljanju več kot pol milijona bitcoinov (vrednih skoraj šest milijonov dolarjev). Precej časa je obresti izplačeval redno, čeprav so se na internetu pojavljala opozorila (in celo stave), da gre verjetno za prepovedano Ponzijevo shemo, ki ne prideluje dobička, ampak obresti izplačuje iz svežih vložkov.

Pretekli teden se je shema sesula. Upravljavec sklada je zapisal, da ga bo zaradi prevelikega obsega likvidiral in vrnil vse vložke skupaj z obrestmi v roku enega tedna. Rok je potekel v ponedeljek, denarja pa ni bil od nikoder in počasi so ljudje začeli ugotavljati, da je bila vse skupaj velika prevara. Trenutno kaže, da je denar izgubljen, podatkov o identiteti upravljavca pa ni; sumijo, da je iz Teksasa. To pa ni prvi problem kriminala, ki vključuje bitcoine. Že lani je neprevidni uporabnik izgubil pol milijona dolarjev v bitcoinih, ker so mu ukradli virtualno denarnico. Kasneje istega leta se je pojavila še prevara s spletno denarnico.

Bitcoin je torej postal resna valuta, saj ima v očeh uporabnikov dovolj visoko vrednost, da se zanj splača uganjati kriminalna dejanja. K temu je pripomoglo več faktorjev: spletne stavnice, povečano zanimanje za bitcoin v Evropi, možnost uporabe za plačevanje legalnih in nelegalnih izdelkov (Silk Road) ter, paradoksalno, strah pred devalvacijo klasičnih valut (zlasti evra). Bitcoin je sedaj tu, z njim pa tudi zlikovci. Policije zaradi narave valute ni pričakovati, zato boste nase morali paziti sami.