Ker je disk z bitcoini vrgel v smeti, toži upravljavca smetišča

Matej Huš

17. okt 2024 ob 22:07:17

James Howells je obraz ljudi, ki so izgubili celo premoženje v bitcoinu, potem ko je pred 11 leti v smeteh končal njegov disk, na katerem je približno 7500 tisoč bitcoinov. Ti bi bili danes vredni okrog pol milijarde evrov, zato si Howells vsa ta leta prizadeva disk povrniti, a ga ni najti. Ker mu ne dovolijo iskati po smetišču, se je sedaj odločil tožiti mestni svet v Newportu.

Leta 2013 je Howellsova tedanja partnerica v smeti vrgla njegov disk, ki je vseboval omenjene bitcoine, že tedaj vredne skoraj milijon evrov. Howells je vse odtlej skušal prepričati upravljavca smetišča in mestne oblasti, da bi mu dovolili disk poiskati. Pri tem je bil neuspešen, prekopati pa bi bilo treba 100 ton smeti. Howells je bil pripravljen tudi sam organizirati ekipo za prekopavanje, a mu tega niso dovolili. Občini je tudi ponudil 10 odstotkov premoženja, a na občini ostajajo neomajni. Kopanje po smetišču bi predstavljalo tveganje in nevarnost za okolje. Ocenjujejo, da bi iskanje stalo 10 milijonov funtov in trajalo do tri leta, kar pa bi Howells plačal sam.

Howells je dejal, da v resnici od mestnega sveta ne želi pol milijarde evrov, za kolikor ga toži, temveč zgolj dovoljenje za iskanje. V zadnjem desetletju je Howells pustil službo in z ekipo strokovnjakov ocenil, kje bi lahko našel disk in kako bi z njega obnovil bitcoine. A nihče ne ve, ali je to zares možno. Tako bo tudi ostalo, če si Newport ne bo premislil.