Kriptomenjalnica Quadriga je bila prevara

Matej Huš

13. jun 2020 ob 13:04:02

Pred dobrim letom dni je presenetila novica, da je spletna menjalnica kriptovalut QuadrigaCX izgubila 190 milijonov kanadskih dolarjev, ker naj bi bil njej ustanovitelj in direktor umrl, podatke o računu pa hranil na šifriranem prenosniku. Kmalu je postalo jasno, da v zgodbi nekaj vsaj smrdi, saj so preliminarne analize kazale, da "izgubljene" kriptovalute morda nikoli niso obstajale. Revizorji so potem hitro dognali, da so bile denarnice QuadrigaCX prazne že leto dni pred incidentom. Temu po preiskavi sedaj pritrjujejo tudi organi pregona. Vse skupaj je bila velika prevara, Ponzijeva shema, ki je bila torej od začetka obsojena na klavrn konec.

Agencija za trg vrednostnih papirjev v kanadskem Ontariu je ugotovila, da je vodja kriptomenjalnice Gerald Cotten odprl več računov z različnimi vzdevki in si pripisal neobstoječa stanja valut in kriptovalut, s katerimi je potem trgoval s strankami. Vse skupaj je bilo podobno trgovanju na kratko. Ko se je tečaj kriptovalut premaknil v neugodno smer, je zmanjkalo sredstev za poravnavo obveznosti. Tedaj je QuadrigaCX postala klasična Ponzijeva shema, saj je le s svežimi vplačili lahko pokrival dvige strank. Tedaj poti nazaj ni bilo več. Vse skupaj je trajalo več kot leto dni, ker QuadrigaCX ni bila registrirana kot menjalnica ali borza, zato je bil nadzor ohlapen.

Po 10-mesečni analizi so Kanadčani sedaj ugotovili, da je vsaj 115 milijonov dolarjev moč pripisati lažnemu trgovanju, ki ga je izvajal Cotten. Še 28 milijonov dolarjev je Cotten zapravil za trgovanje na drugih platformah. Cotten je od leta 2016 vodil menjalnico sam, zato je počel, kar je želel. Skupno so forenziki in revizorji Ernst & Young uspeli povrniti 28 milijonov dolarjev od skupno 212 milijonov dolarjev, ki so zmanjkali. Neznano kje je 23 milijonov dolarjev.

Ker je QuadrigaCX v stečajnem postopku, Cotten pa mrtev, kazenskega postopka ne bo. Kratko so potegnile stranke.