Težave z dedovanjem iTunes/Amazon knjižnice

Mandi

27. avg 2012 ob 13:11:22

Zdaj, ko se javnost počasi navaja na hrambo glasbe, knjig, filmov in pravzaprav vsega digitalnega v oblaku, se vedno bolj postavja vprašanje, kako bo z dedovanjem tega premoženja, predvsem pa z razdelitvijo med dediče. Številni uporabniki imajo namreč zavoljo Applove amnestije (matchanja komadov, ki niso bili kupljeni skozi iTunes in so morda/najbrž piratski; isto je nedavno podprl tudi Amazon) v svoji zbirki več 10 tisoč komadov, kar ima znatno kulturno in monetarno vrednost. Obenem povprečen Američan na mesec porabi tam 30 dolarjev za novo glasbo in e-knjige, lastništvo mp3 predvajalnikov in tablic pa nezadržno rase. Včasih je starš lahko svoje knjige in plošče enostavno podaril ali zapustil svojim potomcem; danes na knjigah in ploščah piše, da se to ne sme, elektronske različice pa pestijo ovire v obliki DRM oziroma drugih neprijetnosti.

Pravih rešitev ta hip še ni. Edina zakonodaja na tem področju ureja prevzem računov na socialnih omrežjih oz. popularnih spletnih storitvah, kar npr. Facebook in Google že nekaj časa podpirata. Spletne knjižnice medijskih vsebin še ne. Kupljene vsebine niso zares "kupljene", ampak uporabnik zgolj dobi "dovoljenje za uporabo", ki seveda "ni prenosljivo". Tudi izposoja je možna zgolj izjemoma, npr. na Kindlu, a le če to dovoli založnik in če se ne dogaja preveč pogosto, ker sicer avtorjem dobesedno (ok, v prenesenem pomenu) raznese glave.

Edina praktična možnost ta hip je poznavanje gesla (oziroma zmožnosti za njegovo ponastavitev), prijava, prenos knjižnic na lokalni disk, njihovo izluščenje iz kolekcij, ter nato ročno deljenje vnaprej. To zavoljo dobrega DRM včasih pač ne pride v poštev, npr. ne s Steam računom, čeprav - kar vam ni ušlo tudi na forumu - že obstaja praksa sodišča EU v drugo smer. Zakone bo tako treba še prilagoditi, to pa bo tudi odlična priložnost za ponovni razmislek o ureditvi DRM-ja ali vsaj širših izjem v avtorsko pravico.