Razjarjeni avtorji dosegli zaprtje strani za posojanje kindle/nook e-knjig

Mandi

10. avg 2012 ob 00:23:35

Posojanje knjig s svojega Kindla oziroma Nooka je mogoče že nekaj časa: knjigo lastnik pač pošlje na prijateljev e-poštni naslov, nakar je dva tedna brez, potem se pa samodejno vrne v njegovo zbirko. Ni pa pretirano razširjeno, ker je interesente za posodo še vedno potrebno najti "ročno".

Zato se je hitro našlo več spletnih strani, kjer je mogoče objaviti seznam svojih "posodljivih" knjig (o tem odloča založnik) in najti interesente, ki si jih želijo, morda v zameno za kakšno drugo knjigo. Ena takšnih strani je bila kalifornijska LendInk, ki pa ravno te dni zapira vrata. Ne zato, ker ne bi bilo interesa za rabo strani - praktično brez vsakega marketinga je imela čez 15 tisoč uporabnikov - ampak zato, ker so svoje knjige na njej našli nekateri avtorji in, misleč, da gre za leglo piratstva, tako dolgo težili gostitelju strani (hosting provider), dokler je ta ni umaknil z interneta.

Dale Porter, avtor strani, je v spremljajočem intervjuju povedal o pogovoru s svojim gostiteljem, ki je šel nekako takole: "dobili smo stotine in stotine pritožb čez vašo spletno stran, nekatere tudi z grožnjo tožbe, tako se lahko zmenimo na dva načina - ali vi poskrbite za vse to, ali vas pa preprosto ugasnemo". Ker se zaradi zdravstvenih težav ni utegnil kaj preveč ukvarjati s tem, se je Dale pač odločil za drugo možnost.

Žalostno pri tem je, da se tečni avtorji sploh niso zavedali, da je posojanje mogoče, ter da ga je posebej odobril njihov založnik, pač zato, ker prispeva k promociji knjige. Nekateri so ga celo odkrito obtožili kraje ali pomoči pri kraji, oziroma ga označili za "skopuha, ki ni pripravljen nameniti niti 5 dolarjev za podporo trdega dela avtorjev". Nič od tega dretja ni bilo res, je pa bilo ravno dovolj glasno in utrujajoče, da strani zdaj več ni.

Posojanje itak trpi že kar smešne omejitve - knjigo je mogoče posoditi zgolj za 14 dni, enkrat in edinkrat, vmes pa si še brez (kar v elektronskem svetu nima pretiranega smisla). Je pa mogoče razumeti, zakaj sta Amazon in Barnes&Noble tako previdna - avtorji in še posebej založniki so do interneta še posebej skeptični, ker so se do sedaj že večkrat opekli, v svojih poskusih izvajanja zdaj že preživetih, a svoj čas zelo dobičkonosnih prodajnih modelov.

Lendle.me, BookLending.com (ex Kindle Book Club) in še nekateri drugi za zdaj ostajajo dosegljivi.