Facebookova javna ponudba delnic še vedno buri duhove

Matej Huš

24. avg 2012 ob 07:56:49

Za vlagatelje, ki so Facebookove delnice kupili na javni ponudbi (IPO) ali po začetku kotacije, gre za najslabši tehnološki IPO v zgodovini. Facebook je izkoristil resnično zadnji vlak za prodajo delnic, saj se je balonček socialnih mrež kmalu zatem razpočil. A to ni edini problem. Veliko so izgubili tudi veliki igralci, kot so investicijske banke, vzdrževalci likvidnosti (market makerji) in hedge skladi, zato bo imela zgodba še precej dolg epilog.

Nasdaq je bil na kotacijo zelo slabo pripravljen, saj so morali prvi dan začetek kotacije odložiti za skoraj uro. Niti potem ni šlo vse gladko, saj je borza pod navalom skoraj pokleknila. Veliki igralci nekaj časa niso mogli vnašati naročil, vmes pa tudi ni bilo jasno, katera naročila so bila vnesena in dejansko tudi izvršena. Vse to je pripomoglo k temu, da prvi dan delnic niso mogli prodati vsi, ki so si to želeli. Toda ker je Facebook samo prvi dan kotacije pogledal nad izhodiščno ceno 38 dolarjev, potem pa bolj ali manj zlagoma padal do včerajšnjih 19 dolarjev, je to velik problem. Tako velik, da je zanetil kar nekaj tožb in preiskav.

Med osmoljenci najdemo tudi veliko investicijsko banko Citigroup, ki je z delnicami Facebooka ustvarila 20 milijonov dolarjev izgube. Pri tem ni edina, saj je švicarska UBS izgubila kar 356 milijonov dolarjev, Knight Capital (ki je imel tudi druge težave) pa 35 milijonov dolarjev. Vsi ti za izgube krivijo Nasdaq, saj naj bi bili hoteli že prvi dan prodati delnic, pa tega niso mogli storiti. Nasdaq je del krivde priznal in ponudil kompenzacijo v višini 40 in kasneje 62 milijonov dolarjev, kar pa še zdaleč ni zadosti. Citigroup je zato vložil pritožbo pri SEC-u (ameriška agencija za trg vrednostnih papirjev) zaradi velike malomarnosti (gross negligence) Nasdaqa. Zahtevajo povračilo celotne škode.

Nasdaq očitke zavrača in poudarja, da morajo vsi posredniki pred začetkom trgovanja podpisati, da se strinjajo s pravili. Citigroup pa jim očita, da svojih sistemov niso dovolj dobro preizkusili, da vlagateljem niso pravočasno razkrili težav z začetkom kotacije itd. Drugi očitki so še podaljšanje avkcije pred začetkom trgovanja s 15 minut na štiri ure ter sprejetje preklicanih in spremenjenih naročil.

Vsi pa niso tako ostri. Hedge sklad Citadel, ki je tudi ustvaril 30 milijonov dolarjev izgube s Facebookom, je predlog poravnave označil kot pošten in sprejemljiv ter SEC pozval, da ga potrdi. Končno odločitev bo posredoval SEC.