Facebook izgubil desetino vrednosti, borza pod navalom skoraj pokleknila

Matej Huš

22. maj 2012 ob 10:11:52

Evforija po javni ponudbi delnic Facebooka in njihovem začetku kotacije v petek se je polegla. Cena iz IPO-ja, ki je znašala 38 dolarjev na delnico, se je v petek resda dvignila vse do 42 dolarjev, a je nato upadla praktično na izhodišče. V drugem dnevu trgovanja z delnico so delničarji utrpeli 11-odstotno izgubo, saj je zaključni tečaj znašal 34,03 dolarja, v trgovanju po uradnem zaprtju (after-hours) pa je izgubila še slab odstotek. Promet je bil še vedno zelo velik, saj so z delnicami sklenili za 5,7 milijarde dolarjev poslov.

Javnost se seveda sprašuje, kaj je šlo narobe, da je delnica izgubila več kot desetino svoje vrednosti. Odgovor je zelo enostaven: nič ni šlo narobe. Pri trenutni ceni je Facebook še vedno nesramno drag, saj je njegova vrednost P/E še vedno astronomskih 78,59 dolarja (toliko so vlagatelji pripravljeni plačati za 1 dolar dobička v tem letu). Tržna kapitalizacija je zdrsnila na 93 milijard dolarjev. Kupci so pač nekoliko prej spoznali, da je bil IPO prenapihnjen.

Seveda se pojavljajo obtožbe nezadovoljnih delničarjev, ki v petek niso izkoristili dveh priložnosti (42 dolarjev ob odprtju trga in vnovičen porast na to vrednost uro po začetku trgovanja) ob milijardnem prometu, da bi svoje dobičke realizirali. Za padec cene krivijo predvsem Morgan Stanley, ki je izpeljal IPO, saj naj bi bila količina ponujenih delnic previsoka. Količino je sicer določil Facebook, Morgan Stanley pa je lahko le svetoval. Nadaljnji očitki letijo na njihovo vzdrževanje cene, ki so ga izvajali v petek, s čimer so preprečili padec po vrednost iz IPO-ja, v ponedeljek pa že ne več. Vzdrževanje tečaja pri ceni iz IPO je navada in lepa gesta, a še zdaleč ne samoumevno početje investicijske banke. Nadaljevalo se je tudi padanje cen nekaterih ostalih delnic; LinkedIn je izgubil še dva odstotka, Zynga odstotek, Renren pa skoraj štiri, medtem ko je Groupon nadoknadil sedem odstotkov. Nasdaq je porasel za poltretji odstotek.

So si pa nakopali težave na borzi, saj se je v petek kotacija Facebooka zaradi tehničnih težav začela s polurno zamudo, pa tudi kasneje ni potekala brez težav. Več kot dve uri posredniki niso videli rezultatov poslov, tako da niso mogli ugotoviti, ali so delnice uspešno prodali (oziroma kupili) ali ne. Nasdaq je danes pojasnil, kaj se je zgodilo, in obljubil, a bo posrednikom povrnil 30 milijonov škode, ki so jo utrpeli.

Problem je nastopil v programu IPO Cross za določitev otvoritvenega tečaja. Že pred začetkom trgovanja je namreč mogoče vpisati prodajna in nakupna naročila, ki so lahko tržna (izvedejo se ne glede na ceno) ali limitirana (izvedejo se le v določenem cenovnem razponu). Otvoritveni tečaj se izračuna tako, da se pri njem izvrši največje mogoče število do otvoritve vpisanih naročil. Dve minuto pred začetkom kotacije (10.58) je IPO Cross izračunal otvoritveno ceno, a je v vmesnem času prejel ogromno novih naročil. Vsakokrat je moral zato izračunati novo ceno, naročila pa so še vedno prihajala. Zgodil se je klasičen primer tekmovalnih pogojev (race condition), kjer dva procesa čakata na rezultat drug drugega. Ko so težavo ob 11.30 odpravili tako, da so preklopili na starejšo verzijo programa, je ta pri izračunu otvoritvenega tečaja ignoriral vsa naročila, vpisana po 11.11 uri. Naročila, ki so prispela v teh 19 minutah, zato niso bila v celoti izvedena.