Facebook prvi dan kotacije razočaral, pridobil manj kot odstotek

Matej Huš

19. maj 2012 ob 07:09:32

Končal se je velik dan za Facebook, ki je včeraj popoldne po našem času dočakal kotacijo na borzi. Javna ponudba delnic (IPO) se je sklenila v četrtek, ko so po zaključku trgovanja na borzi odločili, da bo cena Facebookove delnice 38 dolarjev. S tem vrednotenjem je bil Facebook vreden 104 milijard dolarjev, ponujenih 421 milijonov delnic pa 16 milijard dolarjev. Pričakovan razpon ponujene cene je bil med 34-38 dolarjev, torej so izbrali zgornjo mejo. Facebookov IPO je bil največji IPO tehnološkega podjetja v ZDA, trenutno pa je 21. največje podjetje, ki je vključeno v ameriški indeks S&P 500. Oder je bil s tem za velik Facebookov dan nared, a je ta razočaral.

Še včeraj zjutraj, več ur pred odprtjem ameriškega trga so evropski trgi kazali, da naj bi delnica med trgovanjem poskočila do 58 evrov - ali za več kot 100 odstotkov, tržna kapitalizacija pa na 200 milijard dolarjev (količnik P/E nad 200). Mnogi so sicer menili, da je evforija neupravičena in imeli so prav. Najprej jo je borzi Nasdaq zagodla tehnika. Podobno kot se je zgodilo na ljubljanski borzi v četrtek, ko so zaradi tehničnih težav trgovanje odprli šele v popoldanskem rezervnem terminu za eno uro, je včeraj zamujal tudi Facebook. Nasdaq se je odprl ob 15.30 uri po našem času, Facebook pa naj bi bil začel kotirati ob 17.00. Trgovanje se je začelo šele pol ure pozneje.

V vmesnem času smo bili priče različnim izjavam, ki so bodisi podžigale evforijo bodisi spodkopavale zaupanje investitorjev. Po eni strani so iz že zdavnaj odprtih evropskih trgov prihajala izrazito nakupna naročila in napovedi o visokih rasti, medtem ko so številni ameriški vlagatelji opozarjali, da je cena previsoka in neutemeljena. Ko se je trgovanje začelo, je cena delnice poletela na 42 dolarjev (+10 odstotkov), a je kmalu zopet upadla. Že po pol ure je strmoglavila nazaj na 38 dolarjev, kjer so jo prestregli skrbniki trga (market makers), ki so ustvarjali likvidnost in podporo s povpraševanjem na meji z IPO-ja. Slabo uro kasneje je delnica spet pridobila nekaj vrednosti in si opomogla do 41 dolarjev, nato pa je pred zaključkom trgovanja izgubila ves pridobitek in končala pri 38,23 dolarja (+0,61 odstotka). Brez podpore organizatorjev IPO-ja bi delnic padla pod vrednost iz javne prodaje. Z delnicami je bilo sicer sklenjenih za 23 milijard dolarjev poslov.

Rast, ki je bila precej nižja od pričakovanj, je potopila tudi delnice številnih drugih socialnih omrežij. Zynga je danes izgubila 13 odstotkov vrednosti, Groupon slabih sedem odstotkov, Renren 21 odstotkov, LinkedIn pa več kot pet odstotkov. Kaj se je zgodilo, ni jasno nikomur, na Bloombergu pa predvidevajo, da so vlagatelji računali na Facebookov meteorski vzpon, ki bi za seboj potegnil celoten trg. Ker se ta ni zgodil, so špekulativne pozicije v ostalih socialnih omrežjih zapustili trumoma, kar je njihove cene povsem zbilo.