NASA gleda naprej proti Marsu

Matej Huš

22. avg 2012 ob 13:19:39

Curiosity je ravno pristal na Marsu in šele dobro začel svoje poslanstvo, ko ima NASA že pripravljen načrt za naslednjo misijo, ki bo spet potekala na Rdeči planet. Leta 2016 bo tja krenil InSight, ki bo za razliko od Curiosity, kateri praska po površju, raziskoval Marsove globočine. Objektivneje povedano naj bi izvrtal vsaj pet metrov globoko vrtino.

InSight bo namreč ugotavljal, ali ima Mars trdno ali tekoče jedro (to vprašanje zbuja odsotnost magnetnega polja), kakršnega ima Zemlja. Poleg tega bo poizkusil dognati, zakaj je površje na Marsu v enem kosu, medtem ko je na Zemlji sestavljeno iz več tektonskih plošč, ki drsijo sem in tja. Videli bomo tudi, ali so na Marsu potresi ali ne. Vse te informacije bodo koristne pri raziskovanju, kako je Mars nastal, in zbiranju dodatnega znanja o geologiji v Sončnem sistemu. Ta je na nekaterih planetih zelo burna, kot na primer Zemeljska tektonika, spet drugod pa se je že zdavnaj ustavila. InSight si bo ogledal tudi Marsovski vulkan Omypus Mons, ki v višino meri 24 km in predstavlja največji ognjenik v našem osončju.

InSight naj bi bil nared do leta 2016. Izstrelitev kanijo izvesti marca istega leta, septembra 2016 pa bo pristal na Marsu. Misija naj bi trajala vsaj dve leti (lahko pa tudi več, če se spomnimo legendarnih roverjev Spirit in Opportunity). Cel projekt bo stal 425 milijonov dolarjev, k čemur pa je potrebno prišteti še ceno rakete za izstrelitev plovila. Za primerjavo: Curiosity je stal 2,5 milijarde dolarjev. InSight bo del programa Discovery, ki teče od leta 1992. Imel bo štiri instrumente, in sicer geodetskega za analizo osi vrtenja, robotsko roko z dvema kamerama za postavitev instrumentov na površje, poseben detektor seizmičnih valov in sunkov ter detektor toplotnega toka skozi notranjost.