Na Marsu pristal kitajski rover

Matej Huš

15. maj 2021 ob 12:02:42

Danes zjutraj je na Marsu pristal rover Žurong, ki ga je tja poneslo plovilo Tianwen-1, ki je bilo s Kitajske proti Marsu na poti od lanskega julija. Tianwen-1 ostaja v orbiti okrog Marsa, kapsula z roverjem pa se je ob 22. uri po slovenskem času odklopila od plovila in se spustila proti površju. Pristanek je bil, kakor so vsi poizkusi na Marsu, tvegana kombinacija padala in usmerjenih potisnikov, ki so s skupnimi močmi 100 metrov nad površjem ustavili kapsulo. Sledil je pristanek na ravnici (kjer je že davnega leta 1976 pristal Viking 2), ki se je zgodilo malce čez polnoč.

Celotno misijo sestavljajo plovilo Tianwen-1, pristajalna kapsula in rover Žurong. Slednji bo sedaj izvedel več preizkusov, s katerimi bo preveril, da vsi sistemi normalno delujejo in da se med transportom ni poškodoval, nato pa bo zapeljal po Rdečem planetu. Kot kaže, je šlo brez težav, s čimer je Kitajska postala druga država na svetu, ki je na Mars uspešno pripeljala rover. Sovjetska zveza je sicer spravila Mars 3 na Rdeči planet, ki pa je izdihnil dve minuti po pristanku, še preden je poslal karkoli uporabnega.

Žurong, ki je dobil ime po antičnem kitajskem bogu ognja, na Mars prinaša kopico instrumentov. Celotna misija Tianwen-1 bo namenjena proučevanju geološke strukture Marsa, površje in podpovršinske plasti zemlje, led in minerale, podnebje, atmosfero in magnetno polje. Ključni instrumenti so več kamer, magnetometer in spektrometri, merilniki vetra in zvoka, termometri, radarji in analizatorji delcev. Z dvema kamerama bo Žurong ubiral pot, večspektralna kamera pa bo proučevala površje. Ima tudi georadar za preiskovanje tal in magnetometer, s katerim bo proučeval lokalni magnetizem v iskanju odgovora na vprašanje, zakaj Mars nima planetarnega magnetna polja.

Žurong ima predvideno življenjsko dobo vsaj tri mesece, a upajo na večletno delovanje, kar je uspelo Nasinim roverjem.