Kaj vse utegne Assanga čakati v Ekvadorju

Mandi

21. avg 2012 ob 09:34:50

Če bo Assangu že uspelo priti do Ekvadorja, ga bo tam bržkone čakalo vse prej kot prijazno okolje. Kot namreč piše Time, ima ta država cel kup lastnih težav s spoštovanjem temeljnih človekovih pravic in svoboščin.

Prav te dni njihovo vrhovno sodišče odloča o izročitvi Belorusa Aleksanda Barakova, ki je v svoji domovini nekoč služil kot policist in poveljnik v vojski, v jožnoameriško državo pa je emigriral pred tremi leti, zaradi sorazmerno prijazne zakonodaje za tujce. Po prihodu je začel pisati blog, v katerem je detajliral izjemno koruptivne razmere v beloruski policiji, istočasno pa je uspel dobiti tudi politični azil, ker so doma proti njemu začeli kazenski postopek. Nekaj časa je bilo vse v redu, a po obisku ukrajinskega predsednika Lukašenka junija letos ne več. Barakova so aretirali, stlačili v enega najstarejših in najslabših zaporov v državi, prav zdaj pa kot rečeno odločajo o njegovi izročitvi v Belorusijo. Assanga, ki bo (morda) prav tako prišel kot azilant in žvižgač, utegnejo neki dan pestiti iste skrbi.

Širše gledano ima Ekvador še druge probleme. Nedavno so spremenili zakon o kazenskem postopku, tako da je zdaj mogoče dobiti identiteto imetnika IP naslova brez sodne odredbe (tega je bila navajena tudi naša policija, zdaj pa le še obuja spomine na te dobre stare čase). Drug podoben primer zadeva racijo na poslopje do vlade kritičnega časopisa Vanguardia na dan 31. julija, že drugo v zadnjih 18 mesecih, kjer so odnesli prav vso računalniško opremo, bojda zaradi kršitev delavskih pravic. To je seveda znatno ohromilo delo na časopisu, ki je ponovno začel izhajati šele pred kratkim, s pomočjo od javnosti doniranih starih računalnikov. A oni so še srečni. Mnogo huje jo je odnesel neodvisni fotoreporter Byron Baldeón, ki sta ga dva neznanca na motorjih umorila na noči na 6. julij, bojda zato, ker je s svojim fotoaparatom ovekovečil poskus ropa večjega števila LCD televizorjev nekaj tednov pred tem.

Assangu se lahko hitro zgodi, da bo prišel iz dežja pod kap. K sreči je kot (malodane) nomad vajen marsičesa hudega.