Padanje Facebooka se nadaljuje, Apple postal najdražje podjetje vseh časov

Matej Huš

20. avg 2012 ob 19:50:43

Kar se borznega parketa tiče, sta Apple in Facebooka tisoče kilometrov vsaksebi. Medtem ko je Facebook prvi in najbolj napihnjen socialni balonček v spuščanju, Apple za zdaj še intenzivno raste. Od sredinega komentarja je Facebook še naprej izgubljal in v petek, ko je bilo pričakovati povečan prodajni pritisk, pristal pri rekordno nizki ceni 19 dolarjev - ali natanko polovici vrednosti iz javne ponudbe delnic. V petek so namreč delnice lahko prodali nekateri veliki institucionalni vlagatelji, ki so jih pridobili med IPO-jem, kar je povečalo ponudbo in tečaj dodatno zbilo. Danes se je Facebook sicer nekoliko odbil in pridobil pet odstotkov, tako da kotira okoli 20 dolarjev.

Apple pa je danes presegel tečaj 660 dolarjev, s čimer je njegova tržna kapitalizacija zrasla na 621 milijard dolarjev. To je - precej. Apple je letos prehitel naftnega giganta Exxon Mobil in se zavihtel na vrh lestvice podjetij z največjo tržno kapitalizacijo. Tretji je kitajski PetroChina, četrt in peti pa sta Microsoft in IBM. Gre seveda za podjetja, z delnicami katerih se trguje na organiziranem trgu. Če prištejemo tudi državne mastodonte, je največji Saudi Aramco, ki je vreden med 700-800 milijardami dolarjev.

Največji je torej že nekaj časa, je Apple danes dosegel še en rekord. Če pogledamo nominalno, je postal najbolj vredno javno kotirajoče podjetje v zgodovini. Doslej je ta primat držal Microsoft, ki je 30. decembra 1999 dosegel 620,6 milijard dolarjev tržne kapitalizacije. V realnih dolarjih (upoštevana inflacija) je to še vedno rekord, saj bi v današnjih dolarjih znašalo približno 825 milijard. Danes je redmondski gigant vreden tretjino tega. Številke gor ali dol, bolj pomemben je razlog, ki poganja Applove delnice. Samo letos so pridobile že več kot 60 odstotkov. Zadnja nakupna mrzlica je posledica navdušenja ob skorajšnji napovedi iPhona 5 in nove verzije iPada Mini. Temu pritrjujejo tudi poslovni rezultati, saj je Apple letos vsako četrtletje pridelal velik dobiček. To je investitorje tako razvadilo, da so jih v zadnjem kvartalu kaznovali, ker rast dobička ni bila dovolj visoka. Trenutno Apple kotira pri P/E okoli 15, Facebook pa 70 (če odmislimo enkratno izgubo, ki je bila posledica začetka kotacije in IPO-ja).