Apple presegel poldrugi bilijon dolarjev

Matej Huš

10. jun 2020 ob 23:16:05

Pred slabima dvema letoma je Apple postal prvo podjetje s tržno kapitalizacijo tisoč milijard dolarjev (en bilijon dolarjev). Kmalu sta sledila še Amazon in Microsoft, Google (oziroma Alphabet) pa je se v ta klub vpisal letos. Kljub grozeči krizi se investitorji za nevihtne oblake na obzorju ne zmenijo, tako da je Apple dosegel že naslednji rekord. Danes je njegova vrednost presegla poldrugi bilijon dolarjev. Tehnično je sicer Saudi Aramco vreden prek dve milijardi dolarjev, a se z delnicami trguje le od lanskega decembra, pa še to le z 1,7 odstotkom delnic.

Takoj po začetku pandemije je sicer tudi delnica Appla izgubila tretjino vrednosti, a se je hitro pobrala k novim rekordom. Investitorji veliko pričakujejo od novega iPhona, ki bo izšel letos jeseni in bo prvikrat podpiral nova omrežja 5G. Prodaja iPhonov še vedno ustvari večino prihodkov podjetja. Prav tako je Apple napovedal, da se morda obetajo maci s procesorji ARM. To - in pa bežanje investitorjev iz drug delnic - so bili glavni razlogi za eksplozivno rast v zadnjem mesecu. Dodatno ceno dvigujejo tudi odkupi lastnih delnic, s katerimi Apple porablja goro denarja, ki se že leta zgolj povečuje. Letos je znašala že okrog 200 milijard dolarjev.

V prihodnosti pa bo cena odvisna tudi od tega, kako dobro bo Apple vstopal na nove trge, kjer velja omeniti izboljšano resničnost (augmented reality) in orodja za zdravje.