Na Kindlu bo mogoče posojati knjige

Primož Resman

23. okt 2010 ob 18:14:30

Glavna prednost običajnih, papirnatih knjig je bila njihova cenenost, če ste kupili letno članarino v lokalni knjižnici in si jih izposojali. Kljub praktičnosti Kindla (nanj je mogoče naložiti nekaj sto knjig, pa vseeno tehta le četrt kilograma) je bil ta vseeno dražji, saj je bilo vse knjige treba kupiti. S tem ni nič narobe, če ste knjižni molj in imate doma že tako ali tako manjšo knjižnico, a večina bralcev veselo izkorišča knjižnice oz. prav takšne prijatelje, od katerih si knjige izposojajo.

Kindle sicer še ne bo dobil prave knjižnice, a naj bi Amazon do konca leta omogočil posojanje knjig svojim prijateljem. Žal bo to precej omejeno, saj boste knjigo, ki ste jo kupili, lahko posodili le enkrat za 14 dni, v stilu papirnate knjige pa v tem obdobju ne boste imeli dostopa do naslova. Poleg tega se bodo založniki odločili, če bodo omogočali posojanje svojih naslovov. Če tega ne bodo dovolili, tudi ta opcija ne bo mogoča, kupljen naslov pa bo mogoče brati le na vaši napravi.

Podobno funkcionalnost že od samega izida poznajo uporabniki Barnes & Noble-ovega Nooka, medtem ko bodo bralci časopisov in revij na Kindlu lahko te čez nekaj tednov brali še na drugih napravah, sprva na iOS, nekoliko kasneje pa še na Androidu.