HBO: piratstvo ni tak problem

Matej Huš

14. avg 2013 ob 09:25:51

Ko beseda nanese na internetno piratstvo, založniki in avtorji običajno vsako kopijo enačijo z izgubljenim prihodkom v vrednosti maloprodajne cene. BSA, recimo, tako izračuna absurdne zneske, koliko škode naj bi piratstvo povzročalo gospodarstvu. Resnica pa je bolj zapletena, saj piratstvo hkrati tudi poganja zanimanje za te stvaritve. Glasbeniki, ki večino prihodkov ustvarijo s koncerti, pravzaprav nimajo nobenega pametnega razloga, da bi nasprotovali piratiziranju svojih albumov. Presenetljivo pragmatične besede pa prihajajo iz ust ustvarjalcev priljubljene televizijske serije Igra prestolov.

Ker je ta serija že tri leta izjemno priljubljena, ni nič kaj presenetljivo, da gre za najbolj piratizirano serijo na svetu. Predvaja jo plačljivi HBO, zato bi pričakovali, da bodo imeli s pirati velik problem. Pa ni tako. Jeff Bewkes iz Time Warnerja, ki ima v lasti HBO, pojasnjuje, da je tako visoka stopnja piratstva v bistvu enakovredna kakšni nagradi, kot je recimo emmy. Tudi režiser David Petrarca pravi, da to prispeva k večjemu kulturnemu vplivu serije, avtor knjižne predloge George R. R. Martin pa dodaja, da gre za poklon, ki pa ga vseeno raje ne bi bil prejel.

Od kod torej tako spravljive besede glavnih akterjev? HBO ugotavlja, da neposredne škode ni. Če bi naročniki HBO odpovedovali naročnino, da bi serijo vlekli z interneta, bi bil to problem. Ker pa se to ne dogaja, saj jo z interneta snamejo tisti, ki je sicer ne bi gledali, škode ni. Nasprotno, to ustvarja večji pomp, kar prispeva k večji gledanosti na HBO in še večjemu dobičku.