Vojna in Nook

Matej Huš

4. jun 2012 ob 11:09:43

Digitalne knjige počasi zavzemajo vedno pomembno mesto med branimi vsebinami. Njihova priljubljenost in prodaja skokovito rasteta, tako da tuintam že prehitevajo papirnate. To ni presenetljivo, saj imajo precej prednosti, kot so cena, večja prenosljivost, možnost sprotnega delanja opomb, iskanje po knjigi in druge koristne posledice digitalizacije. A obenem napočijo tudi manj svetle plati digitalnih vsebin, kot so njihova neodpornost na spreminjanje.

Prvi odmevnejši incident se je zgodil leta 2009, ko je Amazon iz svoje prodajalne odstranil vse elektronske izvode Orwellove knjige Tisoč devetsto štiriinosemdeset (1984). To ne bi bilo nič spornega, če ne bi Amazon pobrisal knjige tudi na bralnikih Kindle vseh uporabnikov, ki so jo že bili kupili. Amazon se je takrat ustrašil, ker niso imeli ustreznih pravic za reprodukcijo knjige, a so ravnali nezakonito, zaradi česar so si nakopali velike stroške, nekaj tožb in si predvsem umazali ime. To pot krivec ni bil Amazon in ni šlo za brisanje knjig, a dobili smo nov dokaz, kako nestabilna je digitalna vsebina.

Podjetje Superior Formatting Publishing v e-knjigarni za Nooke prodaja angleški prevod romana Vojna in mir, ki stane vsega 99 centov. Knjige z besedilom, ki je že v javni lasti, ceneje ni mogoče dobiti nikjer. Zanimivo pa je, da v knjigi najdemo zanimiv glagol Nookd (It was as if a light had been Nookd in a carved and painted lantern ...). Nesmiselna napaka se ponovi večkrat, zato so bralci raziskali, v čem tiči problem. Ugotovili so, da je založnik na delu izvedel operacijo Najdi in zamenjaj, kjer je vse ponovitve besede Kindle zamenjal z Nook. S tem so želeli odstraniti vse reference na konkurenčni Amazonov e-bralnik, ki so bile napisane v reklamah na koncu, a so nevede posegli v vsebino romana.

Napaka je očitna in enostavno popravljiva, a kaže na pomembno razpoko v distribuciji. Podobnih knjig, v katerih so dela v javni lasti, kar mrgoli, kakor je cel kup tudi založnikov, ki jih ponujajo po smešno nizkih cenah. Glede na to da jih lahko distribuira kdorkoli, bralci ne morejo biti nikoli resnično prepričani, da berejo originalno besedilo. In to je problem.