Microsoft bo podeseteril število svojih prodajaln

Matej Huš

14. jun 2013 ob 12:00:45

Ko želimo kupiti Applov računalnik, zavijemo v Applovo trgovino. Ko želimo kupiti računalnik z Microsoftovo programsko opremo, pa se napotimo v kakršnokoli trgovino. Microsoft sicer ima nekaj trgovin, a v primerjavi s konkurenco sila malo. V Severni Ameriki jih je okoli 70, od tega dobra polovica samostojnih, ostale pa so predelki v večjih blagovnicah. Sedaj bodo slednjih dobili desetkrat več.

V ZDA in Kanadi bo Microsoft v sodelovanju z Best Buyem in Future Shopom postavil približno 600 novih predelnih trgovin (store-in-store). Od tega jih bo petsto v ZDA, preostanek pa v Kanadi. Gre za enega zadnjih poizkusov, da bi uporabnike vendarle prepričali v nakup Windows 8, ki je doživel sila skromen sprejem. Čeprav to ne bodo samostoječe zgradbe, ne bo šlo zgolj za polico ali dve z Microsoftovim logotipom. Povprečen oddelek bo imel slabih 200 kvadratnih metrov, Microsoft pa bo zaposlil 1200 ljudi, ki bodo delali v teh trgovinah.

Ko pojasnjuje glavni tržnik v Microsoftu Tami Reller, ima usposobljeno prodajno osebje ključno vlogo pri pospeševanju prodaje. V trgovinah bodo prodajali Microsoftovo programsko opremo (s poudarkom na Windows) in strojno opremo, ki jo bo poganjala (zlasti tablične računalnike). Microsoft ni prvi, ki se je odločil za povečano fizično prisotnost. Letos je to najavil že Google, podoben dogovor pa naj bi sklenil tudi Samsung. Ali bo to dovolj, da bi prepričali kupce, bo pokazal čas. Applu je uspelo, vendar pa Applove strategija temelji še na precej drugih atributih in ne le zidanih trgovinah.