To pot Apple toži - univerza

Matej Huš

31. jul 2012 ob 21:37:43

Pogosto pišemo, da Apple ali kakšen drugi tehnološki gigant zaradi domnevnih kršitev patentov toži drugega giganta ali kakšno manjše podjetje. Redkeje poročamo o tožbah manjših podjetij zoper gigante, saj si ta težko privoščijo ogromne sodne stroške. Še redkeje pa tožbo zoper Apple vloži kakšna univerza. Na Tajvanu je tamkajšnja univerza ocenila, da Applova asistentka za prepoznavo govora Siri krši njihove patente, zato so vložili tožbo na ameriškem sodišču.

Nacionalna univerza Čeng Kung iz Tajnana na Tajvanu je na sodišču v Teksasu vložila tožbo zoper Apple. V njej podjetju očitajo kršitev dveh patentov - enega iz leta 2007 in drugega iz leta 2010 - ki se nanašata na prepoznavo govora. Univerza trdi, da Applova govorna asistenta Siri krši ta dva patenta. Spomnimo, da je Apple Siri kupil leta 2010 in jo izdal lani.

V tožbi zahtevajo takojšnje prenehanje kršitve, kar pomeni bodisi prepoved prodaje iPhona 4S, ki je za zdaj edini izdelek s Siri, a jo kani kmalu z iOS 6 dobiti tudi iPad, bodisi odstranitev trenutne implementacije Siri. Dodatno terjajo še plačilo vseh sodnih stroškov in odškodnine za škodo, ki jo je Univerza utrpela. Koliko ta znaša, še niso uspeli izračunati, a so povedali, da so oškodovani z vsakim prodanim izdelkom, tako da naj bi bila končna velikost odškodnine odvisna od prodaje iPhona 4S. Na univerzi so prostodušno priznali, da so tožbo vložili na dotičnem sodišču zato, ker so tam razsodbe hitre in običajno naklonjene tožečim strankam v patentnih sporih.

To ni prvi Applov problem s Siri, saj je že v začetku tega meseca Zhizhen Network Technology tožil Apple in Apple China, češ da Siri krši patent za Xiaoi Bot. Tudi sicer ima Apple na Kitajskem polno težav. Spomnimo na težaven nakup blagovne znamke ipad, za katerim je kmalu izbruhnil tudi spor glede blagovne znamke Snow Leopard. V vseh teh primerih gre seveda za manjše primere, ki jih Apple hitro reši, ko razveže svoj mošnjiček in plača nekaj (deset) milijonov dolarjev. V povsem drugi ligi pa je megatožba s Samsungom.