Apple toži podjetje za recikliranje, ki je stare telefone kar prodajalo

Matej Huš

4. okt 2020 ob 23:17:57

V letih 2015-2017 je Apple sodeloval s podjetjem GEEP Canada, ki je recikliralo izrabljeno elektroniko. V tem času so podjetju poslali pol milijona iPhonov, iPadov in pametnih ur Watch, ki pa niso bili v celoti uničeni. Ker so jih približno petino v resnici prodali naprej, ne da bi jih uničili, je Apple vložil tožbo, v kateri zahteva 31 milijonov kanadskih dolarjev odškodnine. Geep Canada ne zanika, da so naprave res romale naprej, a trdi, da je šlo za samovoljno delovanje nekaterih zaposlenih, o katerem tedaj niso vedeli nič, zato so že vložili nasprotno tožbo. Apple odgovarja, da so bili ti zaposleni v resnici vodilni menedžerji.

Sodbo je Apple vložil že januarja letos, a je javnost zanjo izvedela šele sedaj. Apple je konec leta 2017 izvedel inšpekcijski nadzor v podjetju in ugotovil, da nekatere izmed Applovih naprav za odpis skladiščijo drugod kot ostale. Ker to območje ni bilo pokrito z varnostnimi kamerami, je Apple preveril serijske številke naprav, ki so jih poslali v reciklažo. Ugotovili so, da je 18 odstotkov naprav aktivnih v mobilnih omrežjih. Ker so lahko preverili le nekatere novejše naprave z LTE, Apple sklepa, da jih je v resnici še več. Skupno naj bi več kot 5 ton naprav namesto v uničenje šlo nazaj na trg. Apple sedaj zahteva povračilo vseh dobičkov, ki jih je GEEP Canada ustvaril s temi prodajami.

Zanimivo je, da GEEP Canada tega sploh ne zanika, temveč trdi, da je to storila trojica zaposlenih na lastno pest. Če bo Apple uspešen, bodo znesek terjali od njih, so napovedali. Apple si že dlje časa prizadeva povečali delež elektronike, ki se reciklira, ker je to ena izmed okoljskih zavez. To je razumljivo, ker se količina odpadkov nezadržno povečuje. Lani smo ustvarili 53,6 milijona ton odpadne elektronike. Čeprav je ponovna uporaba bolj zelena od recikliranja, Apple zatrjuje, da podjetje tega ne bi bilo smelo storiti, ker pogodba tega ni dovoljevala. Naprave so bile nevarne, popravljene z necertificiranimi deli in zato niso dosegale varnostnih standardov, so dodali.