Apple rešil zaplet z blagovno znamko iPad na Kitajskem

Matej Huš

2. jul 2012 ob 17:50:03

Apple se je izvensodno poravnal s kitajskim podjetje Proview Technologies, s katerim so bili v sporu o lastništvu blagovne znamke iPad, zaradi česar je bila v delih Kitajske celo prepovedana prodaja Applove tablice. Spor je sedaj razrešen, Apple je dobil blagovno znamko, kar ga je stalo 60 milijonov dolarjev. Obe strani sta z izkupičkom zadovoljni.

Spomnimo, da je Apple leta 2009 od tajvanske podružnice hongkonškega podjetja Proview International kupil blagovno znamko za 55.000 dolarjev. Po Applovem tolmačenju so s tem pridobili tudi pravico do uporabe blagovne znamke na celinski Kitajski, čemur pa je kitajski Proview Technologies ostro nasprotoval in sprožil celo tožbo na sodišču v Guangdongu. Sprva so zahtevali dve milijardi dolarjev odškodnine, nato pa so svoj zahtevek znižali na 400 milijonov dolarjev. Apple je bil pripravljen ponuditi največ 16 milijonov dolarjev, zato sta se podjetji zapletli v sodni spor, ki je vrhunec doživel z letošnjo prepovedjo prodaje ipadov v tej provinci. Nekateri lokalni prodajalci so to spoštovali, medtem ko iz uradnih Applovih trgovin izdelki niso izginili.

Kljub temu je bilo že vnaprej jasno, da se tak pat položaj ne bo nadaljeval, saj si Apple neprodaje ne more privoščiti, Proview Tecnhologies pa je denar nujno potreboval. Podjetji sta se zato v mediaciji sporazumeli, da bo Apple plačal 60 milijonov dolarjev v zameno za blagovno znamko iPad na Kitajskem. Proview Technologies si je sicer sprva obetal nekoliko več denarja, a so ga obveznosti prisilile, da je vzel tudi manj.