Western Digital kljub poplavam skoraj početveril dobiček

Matej Huš

26. jul 2012 ob 21:14:38

Po lanskih poplavah na Tajskem je kazalo, da se proizvajalci trdih diskov še dolgo ne bodo mogli otresti redečih številk. Najhuje je bilo v Western Digitalu, kjer so poplave uničile več proizvodnih obratov in z ohromitvijo proizvodnje povzročile več sto milijonov dolarjev škode. Proizvodnjo so hitro začeli ponovno zaganjati in čeprav še vedno ne dosega ravni izpred poplav, Western Digital posluje odlično. Poplave so mu zaradi nesorazmernega zvišanja cen celo zelo pomagale.

Včeraj so objavili rezultate zadnjega fiskalnega četrtletja za to leto, v katerem so dobiček povečali za osupljivih 372 odstotkov v primerjavi z enakim obdobjem lani (spomnimo, da so se poplave začele zadnji teden julija, torej je Western Digital dobiček povišal v primerjavi s predpoplavnim kvartalom!). V zadnjih treh mesecih se je dobiček povzpel na 745 milijonov dolarjev (lani 158 milijonov evrov), prodaja pa je dosegla 4,8 milijarde dolarjev (lani 2,4 milijarde dolarjev). Število prodanih trdih diskov se je prav tako povečalo, a ne tako zelo kakor zgornja parametra. Prodali so 71 milijonov diskov, lani v enakem obdobju pa 54 milijonov.

V celotnem fiskalnem letu 2012 so ustvarili 1,6 milijarde dolarjev dobička ob 12,5 milijarde dolarjev prometa. V primerjavi z letom 2011 se je prodaja povečala za 32 odstotkov, dobiček pa se je več kot podvojil. Še bolj zanimivo je, da Western Digital ne bo nadomestil vseh uničenih proizvodnih kapacitet. Ocenili in rezervirali so 650 milijonov dolarjev sredstev za obnovo vseh kapacitet, a bodo porabili vsega 400 milijonov dolarjev, saj nima smisla proizvodnje vrniti na predpoplavne nivoje.

Western Digital je torej eden največjih zmagovalcev poplav. Čeprav so bili precej prizadeti, jim je dvig cen, ki so takoj po poplavi zbezljale v stratosfero, omogočil več kot dostojno prebroditev težav. Del povečanja odpade tudi na prevzem Hitachija, a bistveno povišanje bruto marž kaže, da je WD odlično izrabil dvig cen diskov. Čeprav so te od vrha že upadle, so še vedno 20-30 odstotkov višje kot lani ob tem času. Nič ne kaže, da bi se WD pripravljal na kakšno znižanje cen.