Western Digital po poplavah vnovič zaganja proizvodnjo

Matej Huš

3. dec 2011 ob 20:33:36

Počasi se proizvodnja trdih diskov, ki je na Tajskem povsem zastala zaradi oktobrskih poplav in povzročila skokovit porast cen, vrača v ustaljene kolesnice. Iz Western Digitala, ki je bil najbolj prizadet, namreč prihajajo vzpodbudne novice, da so prvo tovarno že ponovno zagnali, prihodnje pa naj bi prihodnjih tednih.

Tovarna v Bang Pa-inu je v petek začela obratovati, kar je teden dni pred načrtovanim datumom zagona. Omenjeno tovarno je 15. oktobra zalila narasla voda, ki je tam vztrajala dober mesec. Šele 17. novembra so uspeli izčrpati vso preostalo vodo in začeli sušiti prostore. Električno energijo so ponovno priklopili 26. novembra, proizvodnja pa je stekla v sredo. Western Digital je moral odstraniti vso opremo in jo pregledati, dekontaminirati in obnoviti. Za zdaj je v pogonu hala za proizvodnjo nosilcev diskovnih glav (head slider), medtem ko obnova ostalih delov kompleksa še poteka. Hkrati bodo do marca zagnali tudi povsem novo tovarno v Penangu v Maleziji, ki bo premostila del izpadlih kapacitet.

Ostali proizvodni obrati na Tajskem so še vedno pod vodo. V halah v Navanakornu je še vedno okrog pol metra vode, ki naj bi bila izčrpana v naslednjih dveh tednih. Problem je ravninska lega teh tovarn, od koder voda izjemno počasi odteka, zato je potrebno izčrpavanje in sušenje.

Dobre novice prihajajo tudi iz finančnega oddelka podjetja, kjer ugotavljajo, da realizirana in oportunitetna izguba zaradi poplav in izpada proizvodnje ne bosta tako visoki, kot so se sprva bali. V tem četrtletju bodo dodatni stroški zaradi poplav med 225 in 275 milijoni dolarjev (brez upoštevanih povračil zavarovalnic). Normalni obratovalni stroški znašajo dobrih 260 milijonov dolarjev.

Še vedno bo kakšno četrtletje vladalo pomanjkanje diskov, saj naj bi bilo v tem kvartalu povpraševanje za 60 milijonov enot višje od ponudbe, kar povzroča dolge dobavne roke. Tudi ostali proizvajalci se počasi pobirajo. Seagate na Tajskem ni utrpel poškodb obratov, jih pa duši pomanjkanje sestavnih delov (predvsem motorjev) za trde diske. Toshiba medtem še ni zagnala nobenega poplavljenega proizvodnega obrata, saj so še vedno poplavljeni. Kot je povedala vodja Toshibine tajske enote Kobkarn Wattanavrangkul se je voda s treh metrov spustila na pol metra, preostanek pa bo potrebno izčrpati. Najprej bodo uspeli izsušiti skladišča, medtem ko je proizvodna hala bolj prizadeta in pod vodo.