Tesla z najvišjo izgubo doslej

Matej Huš

3. nov 2017 ob 07:44:46

Najbolj znan proizvajalec električnih vozil Tesla je objavil poslovne rezultate za zadnje četrtletje, ki razkrivajo precejšnje težave. V zadnjih treh mesecih so ob 3,0 milijardah dolarjev prihodkov ustvarili 620 milijonov dolarjev čiste izgube, kar je največ doslej in za četrtino več od pričakovanj analitikov. V enakem obdobju lani so ustvarili 22 milijonov dolarjev dobička. Tesla tudi krvavi, saj je denarni tok v teh treh mesecih znašal -1,4 milijarde dolarjev. Pozitivna vest pa je zvišanje prihodkov, saj so ti za 30 odstotkov večji kakor v enakem obdobju lani.

Glavni problem so težave v proizvodnji novega modela Tesla Model 3, na katerega Tesla veliko stavi. Šele ob koncu prvega četrtletja 2018 naj bi uspeli proizvodnjo dvigniti na 5000 vozil na teden, kar je nekakšen minimum za stabilno poslovanje. Še minuli teden so napovedovali, da bodo ta prag dosegli konec tega leta, sedaj pa so ga zamaknili za tri mesece.

Precej bolje gre s starejšima modeloma X in S, ki se prodajata in proizvajata rekordno. V zadnjih treh mesecih so proizvedli 25.915 modelov S in X ter 222 modelov 3. Modela S in X naj bi še letos dočakala 100.000 proizvedeno vozilo, kar bo 30 odstotkov več kot lani. Da bi nadoknadili manko pri modelu 3, bodo zato v četrtem kvartalu proizvodnjo S in X zmanjšali za 10 odstotkov, razpoložljive kapacitete pa posvetili proizvodnji modela 3. Cilj je bil oktobra proizvesti 1500 vozil Model 3, pa so jih le dobrih dvesto.

Delnice podjetja so po objavi rezultatov izgubile sedem odstotkov, a so kljub temu še vedno 40 odstotkov više kakor ob začetku leta.