Poplave na Tajskem velik problem za proizvajalce trdih diskov, najhuje WD-ju

Matej Huš

18. okt 2011 ob 10:15:42

Poplave, ki so prizadele Tajsko in zaradi katerih sta dve tretjini države pod vodo, so v računalniški branži največ škode povzročile podjetju Western Digital. Zaradi poplav so morali ustaviti vso svojo proizvodnjo na Tajskem, kar bo vplivalo na globalno poslovanje podjetja, poroča Reuters.

Že med koncem tedna je voda prestopila protipoplavne ščite in zalila nekatere prostore v obratu v Bang Pa-inu, zaradi česar so morali ustaviti proizvodnjo. Včeraj je voda prestopila valobrane še drugem obratu v Navanakornu, tako da je moral Western Digital ustaviti vse operacije na Tajskem. Več bo znanega na jutrišnji novinarski konferenci.

Proizvodne obrate imajo še v Maleziji, Singapurju in ZDA, a posledice izpada tajske proizvodnje in logistične mreže bodo velike. V drugem letošnjem četrtletju je Western Digital iz Tajske poslal 32 milijonov trdih diskov, kar predstavlja približno 20 odstotkov vse proizvodnje podjetja. Zato se v tem četrtletju pričakujeta upad prodaje in dobička.

Kot ugotavljajo pri Forbesu, pa bodo imele najhujše poplave v zadnjih sto letih posledice za celotno industrijo trdih diskov. Na Tajskem imajo svoje obrate tudi Hitachi, Seagate in Toshiba. Vsi trije ugotavljajo, da bodo lahko v zadnjem letošnjem četrtletju proizvedli manj diskov, kar bo vplivalo na ponudbo na trgu.