EU dovolila WD-jev prevzem Hitachija

Matej Huš

26. nov 2011 ob 18:14:48

Evropska komisija je prižgala zeleno luč za WD-jev marca napovedani prevzem podjetja Hitachi GST. Potem ko so ameriške protimonopolne inštitucije prevzem že odobrile, je WD s tem preskočil še zadnjo pomembno oviro. Za Hitachi GST bodo odšteli 4,3 milijarde dolarjev, prodati pa bodo morali nekaj delov podjetja, da bodo preprečili previsoko koncentracijo.

Evropska komisija je namreč zahtevala, da WD proda nekaj ključnih proizvodnih kapacitet za 3,5-palčne trde diske skupaj z intelektualno lastnino in zaposlenimi. Neuradno pravijo, da bo prodana Hitachijeva tovarna na Kitajskem, ni pa jasno, kdo bo kupec. Prevzem bo namreč močno konsolidiral trg trdih diskov. Poleg novega WD-ja, ki bo po prevzemu Hitachija obvladoval polovico trga, bosta pomembna igralca le še Seagate s 40 odstotki (ki je prevzel Samsung) in Toshiba (ki je prevzela Fujitsu) s preostankom. To sta tudi edina verjetna kupca za kitajsko tovarno, pri čemer ne gre pozabiti, da Toshiba večidel proizvaja 2,5-palčne diske. Vse skupaj je za WD precejšen problem, saj bi zaradi poplav na Tajskem vsako neprizadeto tovarno še kako potrebovali.

Prihodnje leto bomo torej imeli le tri velike proizvajalce trdih diskov. Ime Hitachi pa bo počasi izginilo iz našega besednjaka, saj se bo novo podjetje še vedno imenovalo le Western Digital.