EU sumi proizvajalce optičnih pogonov dogovarjanja o cenah

Matej Huš

25. jul 2012 ob 08:56:00

Evropska komisija je danes objavila, da je 13 večjim dobaviteljem optičnih pogonov (CD-jev in DVD-jev), ki svoje izdelke prodajajo v Evropi, poslala obvestilo o nasprotovanju (angl. statement of objections). Sumijo jih kartelnega dogovarjanja o cenah, kar je v nasprotju z evropsko protimonopolno zakonodajo. Podjetja naj bi se usklajeno prijavljala na razpise in si vnaprej razdelila trg, nato pa postavljala višje cene, kot bi se bile oblikovale na prostem konkurenčnem trgu, kar je najresnejša kršitev protimonopolne zakonodaje. Dogajanje naj bi trajalo vsaj pet let.

Obvestilo o nasprotovanju je prvi korak, ki ga Evropska komisija napravi v preiskavi. Podjetja, ki trenutno še niso bila imenovana, imajo sedaj čas, da se pisno odzovejo in predstavijo svoje argumente. Prav tako imajo pravico zahtevati zaslišanje pred predstavniki Komisije. Ta se bo nato odločila, ali bo preiskavo nadaljevala. Če na koncu odkrije dokaze za kršitve protimonpolne zakonodaje, podjetjem grozi globa v višini do 10 odstotkov letnega prometa.

Na področju varovanja trga pred nedovoljenim monopolnim obnašanjem akterjev je Komisija zelo dejavna. V računalniški branži sta znamenita primera proti Microsoftu, ki se je v letih med 2004 in 2012 po delih prislužil za 1,6 milijarde evrov kazni, in Intel, ki je moral v enkratnem znesku plačati 1,06 milijarde evrov kazni. Obakrat sta podjetji zlorabljali lastni monopolni položaj za onemogočanje konkurence. Tudi za dogovarjanje o cenah so kazni visoke. Leta 2010 je kartel proizvajalcev LCD-jev moral plačati 649 milijonov evrov; če ni bi bili sodelovali, bi bile globe mnogo višje. Letos se je začela tudi preiskava Googla, ki se s sodelovanjem še lahko izmaže. Primeri še zdaleč niso omejeni le na IT-branžo, saj Komisija preganja monopol na vseh področjih, vse od proizvajalcev vetrobranskih stekel do severnomorskih ribičev, ki lovijo morske rake.