EU preiskuje kartel proizvajalcev elektronike

Matej Huš

7. dec 2013 ob 22:46:10

Evropska komisija je v sodelovanju z lokalnimi policijami ta teden izvedla preiskave več multinacionalk, ki se ukvarjajo s proizvodnjo in prodajo zabavne elektronike in malih gospodinjskih aparatov, so zapisali v uradni izjavi za javnost. Več podjetij namreč sumijo kartelnega dogovarjanja, ki je neupravičeno dvigovalo ceno. Podjetja naj bi se namreč sporazumela o omejeni dostopnosti izdelkov prek nekaterih kanalov za spletno prodajo, kar je vplivalo na dobavljivost in ceno. Komisija uradno ni razkrila, za katera podjetja, ker je preiskava šele začetni korak v preiskavi in niti ni nujno, da bo podjetja dejansko obtožena. Tako tudi ni mogoče napovedati, kako dolgo lahko preiskava traja, ker je to odvisno od vrste faktorjev.

Samsung in Philips sta za BBC potrdila, da so se člani Komisije oglasili tudi pri njih. Med preiskovanimi podjetji je tudi nemški Media-Saturn (znamke Saturn, Media Markt in Redcoon), piše Reuters, ki je eden največjih prodajalcev elektronike v Evropi, njegov lastnik pa je nemški gigant Metro. Samsung in Philips sta dejala, da sodelujeta s Komisijo, nezakonite prakse pa sta seveda zanikala.

Podjetjem, ki so spoznana za kriva oviranja konkurenca in nezakonitega kartelnega dogovarjanja, grozi globa v višini do 10 odstotkov letnega prometa. Za Philips bi to pomenilo skoraj poltretjo milijardo evrov, za Samsung pa približno pa približno 20 milijard evrov. V praksi Komisija tako visokih kaznih ne izreka, sploh če podjetja sodelujejo in v postopku še koga zašpecajo, si kazen lahko izjemno znižajo - tak primer je bil kartel proizvajalcev katodnih cevi, ki si je izboril znatne odpustke. Evropska komisija je sicer precej dejavna v teh postopkih, saj redno odkrivajo in kaznujejo kršitelje. Med najodmevnejše primere sodi Intelova globa in Microsoftovo pravdanje. Samsung, ki je na tapeti tudi to pot, pa je bil že lani v sporu s Komisijo zaradi suma zlorabe prevladujočega položaja zaradi izsiljevanja s patenti. Seveda še zdaleč niso vsi kršitelji proizvajalci elektronike, saj Komisija kaznuje tudi bankirje, naftarje in vsi ostali.

Kot rečeno, ni vsaka preiskava tudi uvertura v kazen, saj lahko Komisija ugotovi, da kršitev ni bilo. Več bo jasnega v naslednjih mesecih.