Sodišče v Luksemburgu potrdilo 860-milijonsko globo za Microsoft

Matej Huš

27. jun 2012 ob 19:45:35

Splošno sodišče EU v Luksemburgu je danes v pritožbenem postopku pritrdilo Evropski komisiji in razsodilo, da mora Microsoft plačati globo v višini 860 milijonov evrov zaradi zlorabe monopolnega položaja. S tem je sodišče potrdilo odločitev Komisije iz leta 2008, le globo je zaradi proceduralnega zapleta zmanjšalo za 4,3 odstotka. Microsoft še ni napovedal, ali se bo pritožil. Nad Splošnim sodiščem EU je sicer še Evropsko sodišče v Luksemburgu, kamor se je mogoče pritožiti.

Zgodba se vleče že od leta 2004, ko je Evropska komisija kaznovala Microsoft z globo v višini 497 milijonov evrov, ker je zlorabljal monopolni položaj. Očitali so mu namreč, da konkurenci ne odkrije dovolj arhitekture Windows oziroma dokumentacije zanjo, da bi mogla proizvajati konkurenčne programe za strežniško okolje, ki bodo popolnoma združljivi z Windows. Na odločitev so se pritožili in izgubili. Microsoft odločbe ni spoštoval in kršitev do oktobra 2007 ni odpravil, zato mu je Komisija leta 2008 izrekla dodatno globo v višini 899 milijonov evrov. Šele oktobra 2007 je namreč Microsoft pristal na zagotavljanje odprtosti do informacij proizvajalcem sistemskih rešitev, znižanje in poenotenje licenčnin. Microsoft se je na odločitev pritožil in še lani maja trdil, da je globa nepotrebna in predvsem nesorazmerno visoka. Vmes je leta 2006 Microsoft dobil še eno globo v višini 280 milijonov dolarjev za kršitve v obdobju od decembra 2005 in junija 2006.

Sodišče v Luksemburgu je sedaj dalo prav Komisiji in ponovno dosodilo kazen za Microsoft, ker je ta potreboval 488 dni za spoštovanje zahtev. Globo je le malenkostno znižala, ker je imel Microsoft do 17. septembra 2007 čas za prijavo omejitev v zvezi z odprtokodnimi izdelki. Kakorkoli, skupno je EU Microsoftu v obdobju od leta 2004 do 2012 izrekla za 1,6 milijarde evrov globe, kar je najvišji znesek za posamezen primer, resda izrečen v treh delih, ker je bil Microsoft trmast (najvišjo posamezno globo pa si je prislužil Intel).